Новини

У Вінниці відбувся фестиваль соціального шкільного підприємництва

11 листопада 2021, 17:53

Учасники дізнались про креативні підходи у бізнесі, які допоможуть згенерувати ідеї соціальних шкільних проектів. 

Про це  Місту над Бугом  розповіла співкоординаторка  фестивалю, заступниця голови ГО «Освітній простір 2.0» Олена Солоїд.

«Соціальне шкільне підприємництво - це сучасний спосіб навчання учнів підприємницьким навичкам. Воно полягає в заснуванні шкільних стартапів на базі навчальних закладів. Працівниками підприємств є учні. Вони не просто заробляють гроші, а й розв'язують певні соціальні проблеми», - сказала пані Олена.

Разом з тим на фестивалі  проводили майстер-класи з підприємництва. Вони допоможуть майбутнім стартаперам ефективно спланувати та організувати  діяльність.

Олена Солоїд розповіла, що у Вінницькій області вже створили три шкільних соціальних підприємства:

  • У Брацлавській спеціалізованій школі організували підприємство «Грінлайн», на якому  відшивають екоторбинки із вторинної сировини. Частину зароблених грошей виділяють на допомогу двом місцевим інтернатним закладам.

  • У Стадницькій гімназії учні відкрили підприємство «Екограс», де вирощують мікрозелень. За кошти від продажу мікрогріну стартапери планують на базі навчального закладу створити станцію з сортування побутових відходів.
  • У Вінницькому технічнічному ліцеї започаткували фотостудію, щоб допомагати талановитим фотографам навчатися та розвиватися. Учасники студії хочуть створювати соціальну рекламу, а прибуток  отримувати від проведення фотосесій та майстер-класів, розповів дев’ятикласник Володимир Халаман:

«Наразі, наше соціальне шкільне підприємство – це фотостудія «Black Cherry» активно розвивається саме як підприємство. Зараз ми розвиваємо соціальні мережі, розробляємо певний план дій», - розповів Володимир Халаман.

Фестиваль проходить в рамках проєкту «Майстерня соціальних шкільних стартапів», який реалізує ГО «Освітній простір 2.0» в партнерстві з  міським департаментом освіти. Оксана Яценко директорка департаменту освіти  зазначила, що такі фестивалі необхідні для школярів, оскільки дають  дає можливість  їм  визначитися з  майбутньою професією, або  напрямком особистого  розвитку :

«На таких прикладах діти навчаються бути соціально відповідальними за майбутнє тієї громади, в якому ми живемо, і врешті-решт майбутнє нашої держави», -  підсумувала очільниця департаменту.

Поділитися :