Новини

У Вінниці відкрили виставку ляльок Barbie в образах відомих українок

1 липня 2021, 13:44

Експозиція налічує 36 робіт майстрів з усієї України.

Ідея організувати таку виставку належить відомій в Україні мережі дитячих товарів спільно з Одеським ляльковим клубом. Її відкриття відбулось в Одесі, звідти вона помандрувала містами України і зрештою опинилась у Вінниці. Героїнями проєкту є ляльки-українки, відомі історичні постаті та сучасні дівчата та жінки, які залишили свій слід в історії й прославили Україну далеко за її межами. Це політичні діячки, акторки, співачки та спортсменки. Загалом 36 образів відомих українок.

Виготовляли ляльок майстри та майстрині з усієї країни. Є серед них і роботи вінницьких лялькарок: Катерини Калашнікової, Ірини Дядікової та Олени Роджерс. Це образи Анни Ахматової, Ольги Фреймут та Віри Холодної. Поряд з лялькою Анни Ахматової знаходиться мініатюрна копія портрету поетеси, який написав народжений у Вінниці Натан Альтман. Як зазначила у коментарі "Місту над Бугом" її авторка Катерина Калашнікова, вона обрала постать Анни Горенко, яка більш відома як Анна Ахматова, невипадково.

"Найсильніше переживання в нас з дитинства. І я зі свого пам'ятаю вирізки із журналу "Всесвіт", і був ось цей портрет на поличці з парфумами. І просто він мені так закарбувався. І це поетеса Срібної доби, вона така дуже контрастна насправді, дуже неоднозначна постать її. Але я люблю таке неоднозначне насправді, коли можна трактувати по-різному, коли в поезії можна бачити проекцію себе самої", – розповіла Катерина Калашнікова.

В процесі виготовлення ляльки майстриня занурилась з головою у створення потрібного образу, аби навіть найдрібніші деталі, як-от: одяг, зачіска і навіть спідня білизна – відповідали тій історичній епосі, у якій жила і творила Анна Ахматова.

"Я занурилась у тему, включала документалки, дивилась лекції літературні про Ахматову, переглядала її фото в молодості і яка вона була вже в похилому віці. І такий образ вийшов справді лаконічний, але дуже промовистий. Я справді отримую дуже багато відгуків, що вона як жива, хоча це лялька Barbie і я взагалі не міняла обличчя", – додала Катерина Калашнікова.

За словами Катерини Калашнікової, відкриття цієї виставки – це знакова подія для Вінниці. Адже з моменту відкриття Виставки колекцій і мініатюр у Музеї моделей транспорту, це перша повноцінна колекція, яка приїхала експонуватись до нашого міста. Усі охочі зможуть оглянути її з 1 по 15 липня, після цього вона продовжить своє творче турне містами країни. В музеї проєктом опікується вінницький творчий клуб "Лялькова вітальня".

Поділитися :