Новини

У Вінниці відкрили виставку, присвячену Українській революції 1917-1921 років

25 січня 2021, 13:33

Експозиція розміщена в холі облради. 

Як повідомив на своїй фейсбук-сторінці міський голова Сергій Моргунов, сьогодні, 25 січня, у холі облради відбулось відкриття виставки "Українська революція 1917-1921 років: регіональний вимір". В експозиції - 14 стендів, присвячених різним регіонам країни. Один з них висвітлює події на етнічних землях поза межами сучасної України: на Кубані, Далекому Сході, американському континенті.  

"Якщо подивитися на ці стенди, ви бачите, що так само у 1917 році був представлений український Крим або та ж сама Слобожанщина, я вже не говорю про Поділля, Буковину або Закарпаття. Це якраз ті речі, які демонструють, що і 100 років тому українці виборювали свою незалежність і свободу. Що нам завадило? В першу чергу зовнішня агресія. Це точно так, як відбувається зараз. І саме зовнішній ворог робив все для того, аби нас роз'єднати, і сьогодні він це так само робить. Дуже важливо, щоб всі ми тут розуміли, наскільки ми є українці. І саме в єдності є наша сила", - наголосив Сергій Моргунов. 

Зібрані на виставці документи та світлини розповідають про бойові дії на території України, які відбувалися сто років тому, про тодішні військові однострої, зразки техніки, зброї та амуніції. Як зазначив Богдан Галайко, начальник центрального міжрегіонального відділу Українського Інституту національної пам'яті – саме українці на початку 20 століття одні із перших проголосили свою незалежність на руїнах колишньої Російської імперії, і це є доказом, що наш народ завжди прагнув незалежності.

"Варто наголосити, що 22 січня 1918 року 4 Універсалом Української Центральної Ради була проголошена Незалежність Української Народної Республіки. І ми були на той час першими, хто проголошував незалежність на тому просторі колишньої Російської імперії. Вже після нас були країни Балтії, Вірменія, Азербайджан, Грузія, Чехословаччина та Польща. І нам є чим пишатися: насправді наша незалежність має сторічну традицію", - розповів Богдан Галайко. 

Фото: фейсбук-сторінка Сергія Моргунова

Серед всіх стендів окреме місце займає банер, присвячений історичним подіям на Поділлі. Серед знакових фото того часу - відкриття Кам’янець-Подільського державного українського університету в жовтні 1918 року та зустріч представників Антанти з командуванням української армії в тому ж Кам’янці-Подільському в липні 1919 року. За словами Олександра Федоришина, директора Центру історії Вінниці, саме наш обласний центр є визначною столицею, яка увійшла до історії УНР. І нагадує, що 2 лютого 1919 року до нашого міста під натиском більшовицьких сил переїхав уряд УНР. І Вінниця була тимчасовою столицею Української Народної Республіки місяць – по 6 березня 1919 р. Саме у Вінниці тоді вирішувалась доля України.

"Поділля мало величезу кількість симпатиків української ідеї. І вже після повернення радянської влади 1921 року було декілька спроб насадити владу на цих теренах. Поділля - чи не єдиний регіон, який найдовше чинив опір для більшовицької Росії. Зрозуміло, що це якраз вдавалось через той попередній бекграунд - події 17-21 року", - зауважив Олександр Федоришин.

При підготовці виставки були використані матеріали з Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, державних архівів різних міст України, Музею Української революції 1917–1921 рр., Центру історії Вінниці, та особистих архівів істориків.

Виставка триватиме в холі обласної Ради до кінця тижня.

Поділитися :