Новини

У Вінниці відкриють музей футболу

20 червня 2023, 15:30

До цього його засновник Олег Семенов йшов близько 5 років. Урочисте відкриття відбудеться вже завтра, 21 червня, о 15:30 на стадіоні "Локомотив".

Як розповів "Місту над Бугом" засновник музею вінницького футболу Олег Семенов, у створенні та облаштуванні музею допомагали ФК "Нива" та охочі вболівальники.

"Ви знаєте, час іде. Що таке історія футболу в Вінниці? Це пунктики такі. Перший - це перший футбол на Вінниччині. Це 1911 рік. З тих часів ми вже нічого не знайдемо. Другий - це 1958 рік, коли був заснований перший професійний клуб. І от зараз ми знаходимось на такій грані, що ще є живі люди (футболісти, вболівальники), які можуть щось розповісти, дати відповіді на якісь питання. Але в нас немає часу чекати закінчення війни, тому що в нас у вересні минулого року помер Молотай Анатолій - футболіст 1958-го року. Ми вже не взнаємо від нього нічого. Через кілька місяців померла його дружина, яка прожила у Вінниці і могла розповісти щось про місто тих часів. В цьому році помер Данілевський - вболівальник, який з 1958-го року ходив на футбол. Я до чого веду. Після перемоги може й не бути чого зберігати", - каже Олег Семенов.

Попередньо, музей буде працювати по середах та суботах. Наразі точний графік роботи закладу ще не встановлено. Також Олег зазначає, що буде наявна опція проведення попередньо запланованих групових та індивідуальних екскурсій. 

У музеї буде представлена низка цікавих футбольних експонатів, серед яких оригінальні документи, починаючи з 1955-го року, фотокартки з 50-60-рр.

"Для мене зараз найдорожчим є бутси Володимира Циткіна, в яких він грав у Єврокубках і в фіналі Кубка України. В яких він в півфіналі кубка проти "Шахтаря" відбив три пенальті. Це для мене є найдорожчим. Є раритетні речі. Наприклад, м'яч 1981 року з автографами футболістів, футбольний ігровий м'яч першого Чемпіонату України 92-го року, є афіші, коли ми в Єврокубку виступали", - коментує засновник.

Загалом у музеї зараз може розміститись лише невелика частина всіх експонатів, наявних в колекції Олега. Все це через невелику площу музейного приміщення. 

Поділитися :