Новини

У Вінниці відкриють виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України»

18 вересня 2020, 09:44

Експозиція виставки міститиме дані про історію Тризуба від часів Русі до сьогодення 

Як розповів «Місту над Бугом» керівник  міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко, експозиція створена Українським інститутом національної пам'яті у співпраці з видавництвом «Родовід».  Вона присвячена Дню захисника України. З її матеріалів відвідувачі дізнаються про історію  державного символу від часів Русі до сьогодення. За словами Богдана Галайко, за основу  зображення герба та печатки  Української Народної Республіки  взяли власницький знак з монет часів князя Володимира Великого. У XX столітті тризуб надихав митців  на створення його художніх інтерпретацій. Зокрема на виставці  «Символ твоєї свободи» вінничани побачать роботи художників  Василя Кричевського і Георгія Нарбута. 

«І тоді, сто років тому, було кілька проєктів герба, теж точилися дискусії між науковцями, політика, а який це має бути герб чи це Тризуб чи козак з мушкетом, чи архангел Михаїл, як символ Києва і Київщини. Чи це лев, що спиняється на скелі, як символ західноукраїнських земель і Львова, тобто сама виставка власне показує процес, як відбувалося це тоді, потім як відбувалась інтерпретація Тризуба, у якості державного герба з різними графіками, митцями, період війни та після війни й аж доводить виставку з гербом аж до початку дев’яностих років до відновлення української незалежності у тисяча дев’ятсот дев’яносто першому році» - пояснив Богдан Галайко. 

Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був зображений на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х XX століття.  

«Буде вісімнадцять банерних стендів, розміром метр вісімдесят на метр, з описом, з малюнками, з фотографіями, з певною історичною інформацією, щодо певних періодів, як все відбувалось. Згадками про тих чи інших персоналій, зокрема митців, архітекторів які долучились до створення герба. Наступні митці, які малювали свої варіанти Тризуба і теж змагалися за те, щоб їх варіант міг отримати статус державного. Ми розуміємо в графічній сфері це дуже специфічні речі, кожен митець бачить і малює по-своєму» - додав Богдан Галайко  

Виставка «Символ твоєї свободи» експонуватиметься  в молодіжному центрі «Квадрат» з 25 вересня до 16 жовтня.

 

Поділитися :