Новини

У Вінниці вирішують питання забезпечення безкоштовним проїздом пільговиків з інших громад

21 січня 2021, 09:35

Наразі Вінниця повністю забезпечує проїзд у міському транспорті усіх пільгових категорій громадян Вінницької області, що є суттєвим навантаженням на бюджет міста.

Як ідеться на сайті міської ради, питання пільгового проїзду обговорили 20 січня в рамках зустрічі представників виконавчих органів міської ради, департаменту соціальної політики Вінницької ОДА з головами громадських організацій, які займаються допомогою учасникам АТО/ООС. 

Фото: www.vmr.gov.ua

Наразі за рахунок бюджету громади Вінницька міська рада продовжує повністю відшкодовувати транспортній компанії вартість перевезення пільговиків, оскільки в державному бюджеті на 2021 рік не передбачені кошти на такі відшкодування (хоча безкоштовний проїзд належить саме до державних гарантій). Тому міська рада на місцевому рівні вирішила надати можливість продовжити користуватись безкоштовно громадським транспортом вінничанам, які мають на це право, та зобов’язалась відшкодовувати 60 поїздок в місяць з міського бюджету.

Заступниця директора департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Квят зауважила, що на сьогодні Вінниця повністю забезпечує проїзд у муніципальному транспорті усіх пільгових категорій громадян не лише обласного центру, а й Вінниччини загалом.

"Це дуже величезні гроші. Зрозуміло, що міський бюджет не може витримати все навантаження усієї області. Тому це питання потрібно опрацьовувати з громадами, адже в цьому питанні мають залучатись виключно бюджети громад", – зазначила Наталя Квят.  

Голова Всеукраїнської спілки учасників АТО "Побратими України Вінницької області" Роман Смішний запропонував організувати виготовлення спеціальних карток для пільговиків Вінницької області, що дозволить громадам за прикладом Вінниці компенсувати пільгові перевезення.

Фото: www.vmr.gov.ua

"Ми будемо писати звернення на Міністерство у справах ветеранів для вирішення питання  відшкодування коштів, які були до цього моменту. А в дані ситуації, яка зараз склалась із проїздом у вінницькому транспорті, є пропозиція залучити до вирішення даного питання всі органи соціальної політики в кожному ОТГ, щоб до посвідчення учасників бойових дій виготовити таку картку, як ми отримали у Вінниці", – наголосив Роман Смішний.

Директорка КП "Вінницякартсервіс" Катерина Бабіна зазначила, що підприємство готове забезпечити всі територіальні органи Вінницької області можливістю оформлення карток на місцях, щоб людям не було потреби їхати до Вінниці. 

Фото: www.vmr.gov.ua

"Наразі ми вже налагодили цю роботу в сусідніх громадах, які об’єднались із Вінницею. Підприємство "Вінницякартсервіс" готове розпочати таку саму роботу в населених пунктах області, щоб люди могли замовити пільгові картки. Минулому року ми звертались до всіх голів територіальних громад. В нас була одна зустріч, я проводила презентацію і говорила про те, що ми вже впроваджуємо е-квиток. Вони думали, що поки ми це впровадимо, пройде багато часу. Сьогодні ми просимо Вінницьку обласну державну адміністрацію запросити голів територіальних громад і провести повторно діалог та консультації щодо забезпечення своїх пільгових категорій картками для безкоштовного проїзду", – зауважила Катерина Бабіна. 

Поділитися :