Новини

У Вінниці збираються експонати для створення «Музею Мужніх»

9 березня 2023, 13:22

Основою створення «Музею Мужніх» стали експонати, присвячені героїчним подіям України і Вінниччини.

Події «Революції Гідності», їх розвиток на Вінниччині, герої «Небесної Сотні»; початок російського вторгнення у лютому 2014-го року та сучасна російсько-українська війна крізь десятиліття. Подвиги наших військових, волонтерів, громадян України, які ціною своєї свободи, свого життя виборюють демократію, незалежність, майбутнє країни. Експонати, присвячені героїчним подіям України і Вінниччини стали основою створення «Музею Мужніх», який нині діє, як відокремлений підрозділ на базі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

 «Ми працюємо вже другий рік. Збираємо матеріали, артефакти, світлини наших захисників, Героїв «Небесної Сотні», усіх військовослужбовців, які нині на «передовій». Також активну участь у процесі добору матеріалів на експозицію беруть волонтери. Родини наших загиблих героїв… На сьогодні маємо в своєму активі майже 1000 різних артефактів» - розповіла співробітниця ВП ВОКМ «Музей Мужніх», науковець Тетяна Войнаровська.

Найважливіша місія музею – це вшанування пам’яті полеглих в російсько-українській війні. Це і науково-дослідницька робота, і акції національно-патріотичного виховання для школярів та учнів, студентів. Проводяться лекції, виставки та зустрічі. Музей вже мав би своє приміщення – це колишній музей МВС «Мій край Поділля». Втім, через повномасштабне вторгнення ремонт довелось відкласти.

Разом із тим, роботи по формуванню колекції «Музею Мужніх» тривають.

Поділитися :