Новини

У Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія» надають послуги людям з травмою хребта

15 березня 2024, 11:16

За минулий рік реабілітаційні послуги отримали 134 людини.

Як зазначають на сайті Вінницької міської ради, програма полягає у підтримці людей, які отримали травми хребта або мають схожі за наслідками стани. Їм надають комплексну допомогу та мотивують до активного способу життя. Таку послугу надають у Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк. Минулого року в закладі надали допомогу 134 особам.

Програма «Перший контакт» належить до ГО  «Група активної реабілітації» і впроваджується в декількох областях України. У березні минулого року, ГО «Група активної реабілітації» та центр реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк підписали меморандум про співпрацю та реалізацію програми на базі закладу у Вінниці.

«Програма “Перший контакт” є дуже важливою. Оскільки основна діяльність нашого закладу – це психологічна, соціальна, фізична реабілітація, важливо зазначити, що “перший контакт” починається ще до процесу реабілітації. Коли людина отримала травму хребта або схоже захворювання, до нас звертаються рідні чи лікарі, повідомляють про таку людину та звертаються по допомогу. Тож працювати інструктор починає ще в лікарні та зазвичай ще до встановлення інвалідності. Дуже важливо, щоб в такий складний для людини з травмою час поряд був той, хто може допомогти адаптуватися до нових умов життя, наприклад, обслуговувати себе в побуті, пересуватися на кріслі колісному. Важливо, щоб людина розуміла, що, попри травму, вона залишається повноправним членом суспільства», – зазначає директорка центру реабілітації «Гармонія» Олена Чорнобривенко.

Програма «Перший контакт» охоплює бесіди та консультування з питань:

  • профілактики пролежнів та позиціонування;
  • менеджменту сечового міхура та кишківника;
  • видів та підбору засобів гігієни;
  • переміщення та самообслуговування;
  • навичок підбору та володіння кріслом колісним;
  • сексуального та репродуктивного здоров’я.

«Людина, яка нещодавно отримала травму, може бути дезорієнтована. Вона не має досвіду, як користуватися кріслом колісним, як облаштувати свій побут, як пересуватися. А це дуже важливо, бо забезпечує успіх реабілітаційного періоду перші 2-3 місяці. Цей момент є вирішальним, людина має взяти максимум інформації і навичок, щоб, перебуваючи вже не в медзакладі, а вдома, вміти самостійно одягнутися, приготувати їжу, вийти в магазин, бути впевненим у своїх можливостях. Це дуже складна робота, адже багато пацієнтів психологічно не готові вийти в соціум. Тому разом із пацієнтом ми виходимо на терапевтичні прогулянки або просто попити каву чи купити одяг, продукти. Для людини з нещодавно отриманою травмою це слугує першими кроками в нове життя», – каже фахівець центру реабілітації Андрій Щербацький.

Більшість клієнтів програми «Перший контакт» центру реабілітації «Гармонія» торік були військовими, які отримали травми спинного мозку. Після програми та подальшої реабілітації, клієнти матимуть можливість й надалі вести активне життя чи працевлаштуватися, відкривати бізнес, водити авто, подорожувати, а також, створювати сім’ю. 

Підсумувавши, пан Андрій мовив, що його задача показати, де жити та соціалізуватися можна при різних обставинах. Отримуючи від життя задоволення і не жити від виплати до виплати. Адже будь-то військовий чи цивільний, людині варто дати зрозуміти, що життя не зупиняється навіть після травм. Інструктор – психолог, який буде відкритим та чесним, говорячи на рівних з клієнтом. І в такому випадку можна отримати бажаний успіх.

Послугу «Перший контакт» та інші можна отримати в центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5. Номер телефону: (0432) 507-504.


Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :