Новини

У Вінницькому драмтеатрі запровадять аудіоопис вистав для людей з порушеннями зору

20 червня 2023, 15:52

Вже 28 червня незрячі та слабозорі люди зможуть переглянути виставу "Квітка" з паралельним аудіоописом. Про те, що відбувається на сцені цим глядачам розповідатиме коментатор у спеціальний навушник.

Як розповіли радіо "Місто над Бугом", Вінниця - одне з трьох міст, де буде реалізовано проект "Запровадження послуги аудіоопису для осіб з порушеннями зору в обласних театрах". Також його впровадять у театрах Хмельницького та Рівного.

Незрячі та слабозорі люди, відвідувачі цих театрів, матимуть змогу не лише прослухати виставу, а й отримати інформацію про те, що відбувається на сцені - про декорації, зовнішній вигляд героїв, їх міміку, жести тощо. Про це глядачам розповідатимуть у спеціальний навушник, який вони отримають перед початком вистави.

Аудіоопис зачитуватиме коментатор зі спеціальної окремої рубки, він бачитиме виставу наживо, тому говоритиме, не перебиваючи діалог, що відбувається на сцені. Кожен із трьох театрів отримає по 30 пристроїв. Керівник проекту Любомир Покотило каже, що цього має вистачити, аби задовольнити потреби усіх глядачів з порушенням зору.

Відповіднй ініціативу ще 2019 року було запроваджено в трьох театрах столиці: 

"З тими театрами, з якими ми співпрацювали, ми маємо відгуки від глядачів. Ми знаємо, що вони якнайліпше відгукувались з приводу цієї послуги. До Києва навіть приїжджала делегація з Білої Церкви на одну з вистав. І це дуже потрібно таким людям, які інколи не мають доступу до культурних подій. Це насамперед про доступність. Адже людина з порушеннями зору має змогу прийти на виставу. Аудіоописовий коментатор буде їй пояснювати, що відбувається на сцені, описувати рухи, міміку, жести, кольори. І таким чином дана вистава буде сприйматися значно повніше глядачем, і він отримує емоції і задоволення від перегляду вистави", - розповідає Любомир Покотило.

Першою виставою, яку адаптують до перегляду, стане постановка про славетну американську співачку українського походження Квітку Цісик - "Квітка". Її вінничани зможуть переглянути вже 28 червня. 

"У цій виставі нашій "Квітка" є такі акторські паузи, ось ми і скажемо, що зараз на сцені підіймаються завіси, вмикається відео, на якому демонструються квіти художниці відомої, і в цьому просторі танцює Квітка Цісик. Далі розпочинається діалог, ми можемо лише сказати, хто саме в цей момент знаходиться на сцені", - каже керівниця літературно- драматургічної частини Вінницького обласного академічного театру ім. М. Садовського Світлана Фицайло.

Оскільки проект є короткостроковим і триватиме лише до жовтня, у планах - опрацювати дві постановки. З другою ще не визначились, але не виключають, що це може бути вистава для дітей.

Для того щоб все пройшло успішно, з творчим колективом вінницького театру проводитимуть семінари - як теоретичні, так і практичні. Навчатимуть, як потрібно комунікувати з незрячими та слабозорими людьми, як потрібно їх супроводжувати. Перше заняття відбулось 20 червня. Провів його експерт з питань інклюзивного середовища Євгеній Свєт.

Також проект передбачає дослідження архітектурної та інформаційної доступності театрів. Спеціаліст дасть свої рекомендації з приводу облаштування простору, окрім цього проаналізує сайт театру.

Поділитися :