Новини

У Вінницькому краєзнавчому музеї відкрили виставку до міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту

28 січня 2021, 11:18

Триватиме виставка до 10 лютого.  

На трьох стендах, з яких складається експозиція, зображено та описано історії про знищених євреїв в період окупації на Вінниччині, а також розміщено світлини, що збереглися з тих часів. Як зазначив під час презентації співорганізатор проєкту "Захистимо памʼять" Леонід Трахтенберг, багато місць поховань закатованих та загиблих євреїв і досі не віднайдені та не досліджені. 

"Можна хотіти дуже багато: когось знищити, когось перевезти в Антарктиду, когось відіслати в засвіти. Але все-таки повертається доля так, що доводимо: будь-який народ не можна знищити. Ми не повинні забувати ніколи те, що було, але склалось так, що до сьогоднішнього дня, коли пройшло вже 75 років після закінчення війни, ми ще не вшанували всіх місць пам'ятних захоронень", - розповів Леонід Трахтенберх.

Заступниця начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алла Ратинська зауважила, що такі страшні події могли статися тільки за тоталітарного режиму та закликала пам’ятати про загиблих. 

"Скільки б разів не згадував ці події, стільки разів усвідомлюєш, що отакі наслідки можуть бути тільки при тоталітарних режимах, які засновані на насиллі, ксенофобії. І, звичайно, усвідомлювати це спокійно дуже і дуже складно", - зауважила Алла Ратинська.

Триватиме виставка до 10 лютого. Також до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який відзначають 27 січня, у Вінницькій обласній науковій універсальній бібліотеці імені Тимірязєва підготували віртуальну виставку "Голокост. Нацистські табори смерті".

Додамо, Голокост - це геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни, внаслідок якого загинуло до 6 мільйонів осіб. За різними даними тоді на Вінниччині було знищено до 200 тисяч євреїв. 

Поділитися :