Новини

У вінницькому Музеї-садибі Пирогова встановили підйомник для маломобільних груп населення

8 березня 2024, 12:58

Ним обладнали вхід до будинку, в якому протягом останніх 20 років свого життя мешкав і працював видатний вчений і творець воєнно-польової хірургії Микола Іванович Пирогов, і де нині розміщена експозиція про його життя та діяльність.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, у середу, 6 березня, там провели першу екскурсію для захисників, які перебувають у Вінниці на протезуванні та реабілітації. До цього відвідувачі на кріслах колісних безперешкодно могли пересуватися лише територією меморіального парку. А потрапити до залів музею їм допомагали працівники закладу.

Нещодавно на сходах встановили підіймальну платформу вантажопідйомністю 150 кілограмів. На неї можна легко зайти, або ж заїхати у кріслі колісному, опустити поручні та затиснути кнопки «вгору» або «вниз». Коли ж підйомником не користуються, платформу піднімають до стіни.

Генеральний директор музею-садиби Олександр Турський розповів, що цей підйомник встановили наприкінці лютого, але вперше ним скористалися під час екскурсії. Підйомник замовляли у Дніпрі. Кошти на нього виділили з бюджету Вінницької міської територіальної громади. Музей оплатив його транспортування і встановлення.

«Добре, що такі підйомники почали встановлювати. Вони й місця займають небагато. Я зміг нормально під’їхати», – поділився військовий Дмитро.

Наприкінці екскурсії учасники відвідали музей-аптеку на території садиби, де їм вручили ексклюзивні подарунки – фіточаї за рецептами Пирогова. Їх і надалі планують безкоштовно вручати військовим, інші ж відвідувачі можуть їх придбати, тим паче, що вибір чаїв дуже великий – 23 різновиди.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :