Новини

Учасники Програми "Муніципальне житло" вперше побували на будмайданчику по вулиці Привокзальній

19 квітня 2023, 14:07

Там зводять багатоповерхівку з підземним паркінгом, що слугуватиме й укриттям.

Як ідеться на сайті міської ради, це вже восьмий об’єкт однойменної Програми. Він матиме підземний паркінг, розрахований на 76 автомобілів. Також парковка слугуватиме укриттям у разі повітряної небезпеки.

Першим будинком з паркінгом, який має подвійне призначення, став об'єкт на вулиці Анатолія Бортняка. Аналогічний підхід і в будинку, що зводять на вулиці 600-річчя.

На будмайданчику на Привокзальній вже завершені земляні роботи. Палі-стійки вдавлювані та бурові влаштовано повністю. Одна секція вже залита монолітною плитою, також йде підготовка для влаштування другої і третьої секції, а паралельно готуються робити вертикальні елементи по першій секції, розповідають спеціалісти.

Вінничанка Таїсія Біла, яка відвідала майбутній будинок, стала учасницею Програми за категорією “медицина та освіта”. Жінка працює в сфері охорони здоров’я. Зізнається, що дуже чекає на день заселення у власну квартиру.

“Кожна людина мріє про власну оселю. Коли дізналася про Програму, яка з'явилася завдячуючи нашій міській владі, я стала учасницею і вірю, що наступного року вже буду жити у своїй двокімнатній квартирі. Ця Програма мені імпонує і я їй довіряю, бо багато людей нею користувалися. Попередньо, в мене буде 77 квадратних метрів. Мені подобається розташування та планування, тому я задоволена. Те, що будинок на електриці мене не бентежить, бо зараз це значно зручніше і всі переходять на такий формат”, — сказала Таїсія Біла.

Переконана в тому, що будинок буде зданий в експлуатацію вчасно, як і попередні об’єкти, і вінничанка Оксана Муляр. Жінка взяла участь у Програмі в категорії громадян, які перебувають на квартирному обліку, як ті, що потребують поліпшення житлових умов.

Нагадаємо, з 17 по 28 квітня 2023 року у Вінниці триватиме додаткова реєстрація кандидатів на участь у Програмі «Муніципальне житло Вінницької міської територіальної громади» по восьмому об’єкту. Для проведення додаткової реєстрації збільшено квоту учасників бойових дій в російсько-українській війні з 23 до 32 квартир (1-кімнатних – 31 шт., 3-кімнатних – 1 шт.), а також зменшено по тих категоріях, де попит виявився меншим.

“Закликаю вінничан та внутрішньо переміщених осіб подаватися і брати участь у Програмі. Вже у травні відбудеться жеребкування. Найбільша квота передбачена для учасників бойових дій в російсько-українській війні. Через зрозумілі причини вони не завжди мають можливість бути фізично присутніми у Вінниці, тож ми будемо продовжувати набір людей з урахуванням цього аспекту. Квадратний метр тут коштує 27 900 грн. Цей об’єкт плануємо ввести в експлуатацію в четвертому кварталі наступного року”, — розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Він також додав, що в будинку будуть облаштовані необхідні умови для маломобільних груп населення, передбачені державними будівельними нормами: пандуси, відсутність порогів, широкі ліфти. А на першому поверсі тут буде розміщений інклюзивний центр. Всі ці нюанси обговорювали зі студентами-будівельниками ВНТУ, які долучились до візиту.

“Такі візити допомагають молоді бачити на власні очі, що таке будівництво, які процеси тут відбуваються, де виготовляються ті чи інші матеріали. Так само ми двічі приїжджали на об’єкт Програми “Муніципальне житло” на вулиці 600-річчя, щоб показати етапність виконання робіт. Молодь повинна розуміти, що не обов’язково їхати за кордон для того, щоб реалізуватися. В нас тут на місці можна працювати: робота є, потенціал є. Перемога у війні обов’язково за нами, тож потрібно планувати відновлення, яке обов’язково має бути спільним”, — зазначив Андрій Очеретний.

Програма “Муніципальне житло Вінницької міської територіальної громади” діє у місті з 2009 року, її започаткував Володимир Гройсман. Близько 1000 людей покращили свої житлові умови завдяки цьому проєкту.

Поділитися :