Новини

Уряд подав до Парламенту законопроєкт про вилучення у місцевих громад ПДФО

13 вересня 2023, 15:36

Законопроєкт №10037 передбачає вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.

Новий бюджетний рік не без сюрпризів. Кабінет Міністрів пропонує вже з 1 жовтня цього року вилучити ПДФО військовослужбовців та поліцейських з місцевих бюджетів. Це може призвести до вагомих втрат для бюджетів територіальних громад. Очікується, що міста та села недоотримають 20 млрд гривень у 2023 році і 65 млрд гривень у 2024. 

«Разом із головами територіальних громад ми розробили свої пропозиції і запропонували залишити ПДФО у громадах. Натомість, 70% від цього податку спрямувати на створення та наповнення так званого «Фонду оборони». Адже крім ЗСУ, потребують допомоги і внутрішньо переміщені особи і, навіть, облаштування укриттів, завдяки яким у Вінницькій територіальній громаді розпочалося офлайн-навчання та діти пішли в садочки – все це потребує коштів. Також було запропоновано на розгляд парламенту два законопроекти, які стосуються змін до бюджетного кодексу щодо надання територіальними громадами легальної допомоги військовим формуванням», – розповів в ефірі проекту «Інсайт» виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислав Філатов.

Асоціація міст України звернулась з відповідними зверненнями до Президента України,  Голови Верховної Ради та до Прем’єр-міністра.

Поділитися :