Новини

В експозиції Вінницького краєзнавчого музею з'явився стіл Симона Петлюри

2 березня 2021, 17:03

Реставрація тривала два з половиною роки.

Як повідомили на сайті Вінницької обласної ради, 2 березня в оновленій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею презентували відреставрований славнозвісний стіл Петлюри. На його відновлення з обласного бюджету виділили 140 тисяч гривень. 

"У 2018 році було ухвалено рішення про реставрацію столу і для цього вдалося вишукати відповідні кошти. І ось через два з половиною роки ми можемо подивитися на результати. Наш обласний музей отримав дійсно чудовий історичний експонат. Адже є підтвердження на світлинах про те, що у свій час за цим столом Симон Петлюра проводив переговори з Маршалком Польщі Йозефом Пілсудським. Цей експонат наділений не лише історичною складовою, а й просякнутий тим духом історії та подій, які відбувалися у буремні 20-ті роки минулого століття", – зазначив заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк.

У вінницькому музеї стіл Петлюри – із 1965 року. Завдяки історику, археологу і краєзнавцю Івану Зайцю, який на той час очолював музей, унікальний стіл XIX століття з червоного дуба зберігся до наших днів. Реставрація відбувалася у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (м. Київ) з листопада 2018 по лютий 2021 року. Здійснив реставраційні заходи завідувач науково-дослідного відділу реставрації по дереву художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило.

Фото: vinrada.gov.ua

Поділитися :