Новини

Важчий та агресивніший: у Вінницькій області циркулює "британський" штам коронавірусу

2 квітня 2021, 16:04

Водночас "південноафриканського" штаму, який виявили у 2 областях України, на Вінниччині поки не зафіксували.

Про це "Місту над Бугом" розповів завідувач відділу епіднагляду вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Степан Томин. За його словами, на Вінниччині циркулює британський штам коронавірусу, який розповсюджений по всій території України. Зразки від хворих відправляли в Центр громадського здоров’я та до лабораторій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Обидва штами агресивніші та провокують важчі ускладнення та протікання хвороби.

"За повідомленням Центру громадського здоров'я, в середині березня поточного року в зразках, які були надіслані (в тому числі з Вінницької області) були виявлені мутації, які притаманні "британському" штаму. Ми говоримо за те, що на території Вінницької області дійсно циркулює британський штам коронавірусу", - розповів Степан Томин.

Вираженими симптомами британського мутованого штаму коронавірусу є кашель, сильна втома, біль у горлі та м'язах, а от втрата нюху менш виражена, ніж у "китайського".

"Що стосується "південноафриканського" штаму, поки що ми не отримували повідомлень від Центру громадського здоров'я. Центр періодично вибирає зразки, надіслані певними регіонами, де реєструється зростання захворюваності. Ось, наприклад, в нас це зростання почалось в середині лютого, інтенсивне зростання - це десь 7-8 тиждень поточного року. Відповідно, в той проміжок часу наші зразки були доставлені в Центр громадського здоров'я. І було констатовано, що в досить великої кількості хворих - саме британський штам", - додав Степан Томин.

Також зазначимо, що Вінниччина залишається у п’ятірці регіонів, де перевищено показник госпіталізацій хворих на коронавірус. Найвищий показник у Хмельницькій, Житомирській областях та в місті Києві. У 30 опорних лікарнях Вінниччини, станом на 2-е квітня, перебувало 1857 пацієнтів з підтвердженим діагнозом, та 527 пацієнтів, з підозрою на коронавірус. У реанімації – 154  пацієнти. З початку пандемії в області від ускладнень, викликаних коронавірусною хворобою, померли 1 101 людина.

Поділитися :