Новини

Вінничани можуть безкоштовно перевіритись на гепатит

28 липня 2021, 11:14

Мобільна лабораторія працює на Європейській площі.

Як повідомив в ефірі "Часу змін" директор КНП ''Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом" Вінницької обласної ради" Ігор Матковський, забір крові на наявність антитіл до ВІЛ та гепатитів В і С відбуватиметься до 30 липня включно з 12 до 17 години.

Швидкий тест на ці інфекції робиться безпосередньо в машині. Вже за 10 хвилин людина може повернутись до мобільної лабораторії, щоб дізнатись свій результат. За умови, якщо якийсь із них є позитивним, медпрацівник робить ще один забір крові для подальшого імуноферментного обстеження у тій самій лабораторії.

Пацієнт може залишити свої контакти, і з ним надалі підтримуватимуть зв'язок лікарі. За словами Ігоря Матковського, після кожної такої акції одна чи дві людини потребують подальшого обстеження та лікування.

"Ми робимо приблизне відсоткування розповсюдженості серед загалу населення вірусних гепатитів В і С. Я завжди говорю, що це не тестування заради тестування. Слава Богу, Україна вже має доступ до лікування пацієнтів з гепатитами. І воно набагато менше за тривалістю, фактично безкоштовне для набувача послуги. І найголовніше, що такі обстеження людей – це перший крок до подальшого (якщо є така потреба) обстеження і до прийняття рішення щодо подальшого лікування", – розповів Ігор Матковський.

Додамо, мобільну лабораторію розгорнули в рамках тижня тестування до Всесвітнього дня гепатитів, який відзначають 28 липня.

Поділитися :