Новини

Вінничанин розробив технологію прогнозування поширення вірусу COVID-19

6 січня 2021, 17:00

Наразі модель опрацьовує дані з 70 країн і дозволяє робити тижневі та двотижневі прогнози поширення епідемії коронавірусу.

Як повідомили на сайті інформаційного агентства "Укрінформ", професор Вінницького національного технічного університету Віталій Мокін розробив модель для довгострокового прогнозування поширення коронавірусу на основі даних про випадки захворювання, підтверджені ПЛР-тестами. 

Модель Віталія Мокіна із прогнозування поширення коронавірусу працює, починаючи з моменту різкого збільшення захворюваності, а саме з 6 липня. Наразі вона забезпечує точність прогнозів із похибкою 2-7,5%.

"Я тривалий час займаюся так званим напрямком Data Science. У квітні стартував челендж для датасайнтистів. Це була система конкурсів із моделювання поширення коронавірусу. Я також долучився. Влітку серйозно зайнявся цим питанням і побудував власну модель на основі технології Фейсбуку для моделювання часових рядів, - так звана модель Prophet (з англ. - "Пророк"). Я дещо там вдосконалив, і моя модель, мій датасет, моя технологія аналогів не мали. Зараз я вже розробив нову модель, яка моделює увесь ряд даних, зокрема, в основних 70 країнах світу. Вона дає досить непогані результати прогнозування. Вона складніша, я її зараз удосконалюю і готую оновлення. За нею ми вже будемо "програвати" сценарії - між оптимістичним і песимістичним, щоб прогнозування можна було зробити більш довгостроковим", - розповів Віталій Мокін.

Створена Віталієм Мокіним модель дозволяє робити тижневі та двотижневі прогнози поширення епідемії коронавірусу. Їх включають до щотижневого звіту міжвідомчої робочої групи при Національній академії наук України з прогнозування поширення коронавірусу.

Поділитися :