Новини

Вінничанка ініціювала всеукраїнський проект, обєднавши 70 вишивальниць

19 квітня 2021, 12:38

Вишивальниці з усієї України створять 70 фрагментів у різних техніках вишивки, які потім об’єднають у рельєфну мапу.

Про це "Місту над Бугом" повідомила ініціаторка проекту Ольга Петлюк. За її словами, під час карантину виникла ідея створити щось змістовне і масштабне. Тому запропонувала знайомим вишивальницям з Вінниці об’єднатися у створенні мапи України, вишивши її фрагментарно у різних техніках.

"Хотілось це все зробити професійніше: відкрити сторінку, розповідати про дівчат, про всіх тих, хто бере участь. Мене підтримала моя подруга Яна Кравець, яка є дизайнеркою, ілюстраторкою проекту. Вона нам розробила інформаційні карти, підібрала кольори, які потрібні для основи вишивки. Ці всі нюанси відразу змінили ставлення до цього проекту, воно стало серйознішим", - розповіла Ольга Петлюк.

Проект "Art Map Ukraine" одразу запустили в роботу, а долучитися до створення мапи виявляли бажання все більше дівчат. Таким чином спільна мета об’єднала 70 вишивальниць.

"Це і Франківськ, Харків, з Києва дуже багато дівчат, Миколаївська область, Одеса і навіть є одна дівчина з Ізраїлю, в якої українське коріння: обидві бабусі - українки. Вона також дуже загорілася. Хоча з Ізраїлю доставка сюди фрагменту певний час займає, вона сказала, що зробить його швидше - не за місяць, а за 2 тижні", - зауважила Ольга Петлюк.

Розмір кожного фрагменту 10*10 см. Роботу виконують в різних техніках та різними матеріалами: це вишивка хрестиком, гладдю, об’ємною гладдю, плетіння та вишивка бісером, вишивка натуральним камінням. Одна з дівчат для створення Карпатських гір використала каміння з намиста. Ольга Петлюк каже, що навмисне не обмежувала учасниць проекту у творчості, щоб мапа вийшла креативною та самобутньою. За розміром мапа буде 70*100 см. А фрагменти для вишивки дівчата отримали шляхом жеребкування.

"Перше запитання, яке з'явилось в чаті, де ми спілкуємось: "А Крим ми будемо вишивати?" А для мене всередині такий був вибух, бо в мене не існує України без Криму. І дівчата навіть воювали, хто буде вишивати Крим. Там фрагмент розділено так, що дві дівчини вишиває. Одна з них - з Києва, яка років 10 жила в Таїланді, потім повернулась в Україну. Вона дуже багато чого зробила для вишивальної освіти в Україні", - додала Ольга Петлюк.

Закінчити створення мапи планують до Дня Конституції, аби представити її аудиторії. Ідейниця проекту Ольга Петлюк каже, що хочуть розмістити готовий виріб у Вінницькому обласному художньому музеї. А у перспективі організувати тур Україною, оскільки вже є багато охочих побачити готову мапу.

Фото: https://www.instagram.com/art_map_ukraine/

Поділитися :