Новини

Вінницька міська та обласна ради – серед лідерів рейтингу прозорості місцевих рад

7 березня 2024, 13:58

За результатами 2023 року, Вінницька обласна рада отримала максимально можливі 11 балів.

Про це інформують у тг-каналі Вінницької обласної Ради.

Відкритість місцевих рад «Чесно» досліджує уже втретє. За результатами 2023 року, Вінницька обласна рада отримала максимально можливі 11 балів. До речі, поліпшила свій показник, порівняно з 2022 року. Хоч тоді упорядники рейтингу теж відзначили Вінницьку обласну раду серед лідерів.  

"Це результат правильно визначених пріоритетів, якісної роботи апарату, повага до жителів області. Влада має бути відкритою, рішення мають прийматися прозоро. Для цього нас і обирали. Працюємо далі", - наголошують в облраді.

Водночас наразі багато міських рад обласних центрів демонструють високий рівень відкритості. 15 рад отримали найвищий бал за методологією Руху ЧЕСНО. Серед них - Вінницька міська рада.

Якщо ради чітко виконують обов'язок публікації документів та звітів про свою діяльність, то щодо доступу громадян до засідань виникають різні підходи. У зв'язку з обмеженнями, введеними воєнним станом, деякі ради змушені вимагати попередню реєстрацію та перевірку документів для доступу. Однак ради, які, наближені до лінії фронту, проводять засідання у онлайн форматі. Цей аспект також впливає на правила доступу громадян до засідань.

У 2023 році відкритість міських рад значно зросла. Деякі міські ради встановлюють додаткові умови лише щодо відвідування сесій та засідань комісій через можливі безпекові ризики та обмеження, пов'язані з воєнним станом.

Громадянам важливо знати висновки та рекомендації депутатських комісій, аби розуміти позицію фракцій та окремих депутатів щодо питань порядку денного. Комісія є першим і важливим фільтром, який може не пропустити неякісний або скандальний проєкт рішення. Саме на етапі розгляду проєкту рішення в комісії громада може найефективніше долучитися і вплинути на нього.

Поділитися :