Новини

Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зубрів

23 лютого 2021, 14:12

Окрім того, у порівнянні з попереднім роком кількість тварин росте.

107 особин зубра європейського нарахували хмільницькі лісівники під час проведення зимового обліку диких тварин у 2021 році. З них 12 – це молодняк, тобто телятка, які народилися минулого року. Про це інформують на сайті Вінницької обласної державної адміністрації. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. До того ж за минулий рік 2 самки було відловлено та переселено у Чернівецьку область. 

"Загалом чисельність основного стада залежно від умов, потреб тварин коливається від 70 до 100 голів. Окремо від основного стада то відходить, то збивається до основної маси назад 9-10 самок. І, звісно, самці-одинаки ходять осторонь. Це зубри старшого віку. Такі самці-одинаки часто згуртовуються у товариство із 2-3 і навіть до 7 таких самих вигнанців. А в особливо сильні морози усе стадо збирається до купи, помітили лісівники", - розповів мисливствознавець лісгоспу Володимир Ткач.

Зубри європейські мешкають на Поділлі у лісових угіддях ДП "Хмільницький лісгосп" (територія Хмільницького, Літинського районів області). За спостереженням єгерів та мисливствознавців, зимують цього року зубри, не виходячи за межі Широкогреблянського та Уладівського лісництв. Загалом за минулі роки 36 "вінницьких" зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільності, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.

Фото: www.vin.gov.uа

Поділитися :