Новини

Вінницька популяція зубрів найчисельніша родина червонокнижної тварини з усіх областей

27 січня 2022, 15:52

Чисельність збільшується завдяки природоохоронному статусу, якісному догляду, охороні, забезпеченню водопоєм, підгодівлі, здійсненню усіх біотехнічних заходів.

Під час проведення зимового обліку диких тварин лісівники нарахували 110 особин зубра європейського. Про це повідомляють на фб-сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

У стаді минулого року народилося 9 теляток. Також з цієї кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. Серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Про це розповів мисливствознавець Вінницького держлісгоспу Володимир Ткач, додавши, що як і минулоріч, зберігається тенденція до «розколу» у стаді:

«Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини, близько двадцяти особин згуртувались в менше стадо і окремо ходять одинаки. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку», - пояснив пан Володимир.

Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. У 2021 році нарахували 107 особин, з них 12 – це молодняк.

Зубрів Вінниччини відловлюють та переселяють в інші регіони України, щоб зберігати вид та регулювати оптимальну щільність, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь. Загалом за минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей.

Читайте також:
На Вінниччині розводять диких тварин у вольєрному господарстві

Поділитися :