Новини

Вінницькі патрульні долучились до акції "Здай кров – врятуй життя"

17 лютого 2022, 12:21

20 працівників патрульної поліції з різних районів області здали кров в обласному центрі служби крові.

Водночас медичний директор обласного центру служби крові Тамара Павленко розповіла Місту над Бугом, що такої кількості донорів все одно не достатньо. Каже, за день має бути 60-70 донорів, щоб забезпечити необхідну кількість крові чи її компонентів.

"Необхідна кількість донорів повинна бути не менше 60-70 в день. У нас, на жаль, 30 осіб", – розповіла Тамара Павленко.

Пані Тамара також розповіла, що наразі працівники центру організовують виїзди для забору крові в межах області. Каже, мають спеціально обладнані автівки, підготовлений персонал та спец контейнери для перевезення матеріалу. Проте і такі виїзди не розв'язують проблему браку донорів. 

"Ми організовуємо забір крові за межами установи: можемо виїхати, коли нас запрошують. Хоча це не зовсім правильно. Адже Центр крові є "заводом", який повинен дбати про якість виготовленої продукції, – про те, де взяти сировину, цей "завод" не повинен дбати. У всьому світі цим займаються Червоний Хрест, громадські організації, у інших країн є програма розвитку донорства. У нас, на жаль, такої програми нема", – додала пані Тамара.

Готуючись до здачі крові, необхідно дотримуватись певних правил: напередодні треба повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та алкоголь. У день здачі крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивних фізичних навантажень. Не бажано в цей день керувати транспортними засобами через емоційне збудження, яке буває, як правило, у всіх.

Поділитися :