Новини

Вінницький краєзнавчий музей запрошує на Андріївські вечорниці

11 грудня 2020, 09:24

Театралізована екскурсія відбудеться 12 грудня, початок - о 15 годині. 

12 грудня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбудеться театралізована екскурсія "Андріївські вечорниці". Анонс заходу розміщений на фейсбук-сторінці музею.  

Відвідувачі візьмуть участь у відтворенні давні традиції, поширених як у селянському середовищі, так і у вищих верствах тогочасного суспільства: гаданні-ворожінні на квасолі, макові, дровах, пампушках, дзеркалах; молодіжних вечорницях та обряді кусання калити. Також вінничани дізнаються про глибокі традиції землеробської обрядової магії, що сягає своїм корінням трипільської культури ІV-ІІІ тис. до н. е.

У рамках екскурсії відбудеться презентація нової виставки "Подільська зима", на якій представлені живопис та етнографічні матеріали, народні ікони "Святого Миколая" - одного з найшановніших святих Східного Поділля.

"З-поміж зимових свят найбільш виділяється поетичністю й неповторністю свято Андрія, чи, як його ще називають в народі - Калита, що припадає на 13 грудня. На прикладі експонатів розповімо про руйнування традиційної народно-релігійної культури в радянський період та її, не дивлячись ні на що, трансформації й побутування у сучасному світі. Мабуть, цікаво буде дізнатися, які ж подарунки отримували дітлахи на День святого Миколая понад століття тому?", - йдеться у дописі.

Нагадаємо, екскурсії проходитимуть 12 грудня з 15:00 до 18:00 через кожні пів години. Охочі відвідати музей мають обов'язково зареєструватися за телефоном 068 725 49 57 (з 10:00 до 18:00) або за посиланням. Вартість екскурсії - 50 грн.

Кількість місць обмежена: у зв’язку з карантинними заходами групи формуються до 10 осіб. Музей працює з дотриманням усіх протиепідемічних заходів, тому відвідувачам потрібно мати засоби індивідуального захисту. 

Поділитися :