Новини

Вінницький краєзнавчий музей запрошує на виставку пам'яті Ігоря Ященка

1 лютого 2021, 11:20

В експозиції - роботи художника з фондової колекції.

Як ідеться на фейсбук-сторінці Вінницького обласного краєзнавчого музею, у фондах нараховується 31 художній твір митця – перший з них датований 1977 р., останні – 2015 р. 

Професійне визнання, як повідомляють у дописі, Ігор Ященко здобув як аквареліст. "Акварельний період" представлений урбаністичними пейзажами (1977–1979 рр.), архітектурною серією з видами старої Вінниці (1987–1988 рр.), та полотнами, які висвітлюють події декабристського руху, пов'язаних з Тульчином. 

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей (Арешт декабриста Павла Пестеля у Тульчині. 1986 р., папір, акварель)

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей (Дрезден ХVІІІ ст. 1986 р., папір, акварель)

На наступному етапі творчої еволюції майстра провідне місце зайняв олійний живопис. Манера вінницького художника стала відома у мистецьких колах України та за її межами відмовою від сюжетної конкретики. За роботу "Мертва натура на сірому" митець отримав Гран-прі на Всеукраїнській трієнале "Живопис-2007". 

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей (Панорама старого Немирова. 2015 р., полотно, олія)

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей (Пристань у Могилеві-Подільському. 2015 р., полотно, олія)

Персональні виставки майстра у 1990–2000-х рр. експонувалися у Нью-Йорку, у найпрестижніших виставкових просторах Києва, Запоріжжя, Хмельницького, Вінниці. У 2016 р. відбулася виставка "Просценіум-ІІ" у великій виставковій залі краєзнавчого музею. Експозиція відповідала творчому мисленню автора, його світосприйняттю.

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей (Відкриття персональної виставки живопису Ігоря Ященка «Просценіум – ІІ», 2016 р.)

Особливою сторінкою у творчості художника стала участь в історико-мистецьких проєктах, організованих краєзнавчим музеєм у співпраці з Вінницькою обласною організацією Національної спілки художників України, – "Вінницькі Мури: погляд крізь віки" (2010 р.) і "Міста і містечка: героїчні віхи у плині буття" (2015 р.).

"10 січня 2021 р. пішов з життя прекрасний художник і давній друг нашого музею Ігор Ященко. Митця з нашим музеєм зв’язали більш як 40 років творчої співпраці. Між цими датами – важливі події у біографії художника і в історії країни. Цього року ми планували його виставку, яка мала поповнити збірку музею непересічними творами нашого земляка, проте, не судилося. Наразі, пам’яті художника підготовлено виставку робіт з колекції музею", - йдеться у дописі.

Фото: Facebook/Вінницький обласний краєзнавчий музей

Виставка робіт Ігоря Ященка триватиме до 7 лютого.

Поділитися :