Новини

Вінницький міський голова: дотування тепловиків через високу ціну на газ обійдеться у майже половину бюджету розвитку міста

24 вересня 2021, 14:10

На старті нового опалювального сезону необхідно врегулювати кризову ситуацію, яка склалась у місцевих бюджетах через стрімке зростання цін на природний газ.

На цьому зійшлись депутати міської ради під час чергової сесії, написавши до Кабінету Міністрів України звернення з вимогою врегулювати ситуацію та впровадити компенсаторні механізми. У зверненні вимагають негайного ухвалення рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю газу для проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо.

Крім того, потрібно невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад. Тому що 60% ПДФО, які нині зараховуються до місцевих бюджетів, вже є недостатнім джерелом для фінансування видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання.

Міський голова Сергій Моргунов під час сесії прокоментував ситуацію, що склалась, з позиції Асоціації міст України на прикладі Вінниці.

"Було підписано Меморандум між Асоціацією міст України і Урядом, де визначено, що для підприємств теплокомуненерго буде передбачена компенсація різниці в тарифах за попередні періоди. Для Вінниці це близько 480 мільйонів, і це лише для КП "Вінницяміськтеплоенерго", а є ще "Облтеплокомуненерго". Якщо на сьогоднішній день застосовувати економічно обґрунтований тариф і не мати відповідної компенсації для людей через субсидію, а перекласти це все на бюджети громад, то тільки для нашого міста це приблизно 380 мільйонів гривень на рік", – каже Сергій Моргунов.

За словами міського голови, це майже половина бюджету розвитку міста. Якщо ці гроші використати на виплату "Нафтогазу" і відповідним компаніям за транспортування та за електроенергію, то це фактично "бюджет проїдання". За таких умов в наступному році не залишиться коштів на ремонти в дитячих садочках, оновлення лікарень, закупівлю додаткового транспорту тощо. Така ж ситуація по всіх територіальних громадах України, де є централізоване теплопостачання. 

Фото: www.vmr.gov.ua

Поділитися :