Новини

Вінницький музично-драматичний театр ім. М. Садовського презентував ще одну прем’єру

11 липня 2022, 14:13

Після неординарної комедії "Чай з м’ятою чи з лимоном?" на розсуд вінничан та гостей міста представили роботу режисерки Оксани Бандури трагіфарс у стилі танго "Це і є любов?!".

Вперше ця вистава побачила світ у 2014 році. Проте через певні обставини її показ на вінницькій сцені було відкладено. Цього ж року вона знову побачила світ і максимально вразила глядачів своєю щирістю та глибиною. Як зазначає режисерка, ця робота стала для неї особливою, складною та цікавою водночас. 

"Ця вистава мені дуже дорога, всі знають нашу виставу "Я б тобі небо прихилив", мою першу таку серйозну роботу, люблять її, а для мене ця вистава особлива.. вона така несхожа, і непобутова, і дуже складна і цікава, пластична, музична.. вона мені дуже близька.. я її дуже люблю.." - каже Оксана Бандура.

Вистава за п’єсою Жана Ануя "Оркестр", у якій зображено життя невеличкого музичного колективу у Франції після Другої світової війни. Шість музиканток і один чоловік-піаніст працюють в одному з курортних містечок. Історія кожного із цих персонажів – на межі фолу. Герої відчувають себе жертвами власних рішень, проте перекладають провину на когось іншого. Кожен втратив свій час, загубив щось головне і тепер прагне видавати бажане за дійсне. Перед глядачем розкривається проблема  вибору, що породжує сумніви, відчай, біль та відповідальність за кожен зроблений крок. 

"Проблема вибору, завжди в кожної людини стоїть проблема вибору. Наприклад, у цій п’єсі: вибір між мистецтвом і любов’ю, між мистецтвом і сім’єю. Так само, як у нас акторів , нікого не цікавить те, що у нас відбувається за кулісами..  Ми повинні вийти на сцену наперекір усьому..Ось така жорстока у нас професія.. і цей момент також у цій виставі висвітлюється.." - додала пані Оксана.

Усі актори, серед яких і режисерка, створюють яскраві, незабутні образи. Усі рухи граційні та пластичні. Музика та світло заворожують, а мінімальна кількість декорацій, що максимально задіяні у постановці, доповнюють загальну картину і задум її авторки: розкрити людську сутність  прагнення любити і відчувати любов.

"Кожен прагне любові. Кожна з цих героїнь і героїв … всі хочуть любові! Але вони її настільки сильно хочуть, що через це і не отримують… вони всі одинокі… Адже коли це бажання дуже сильне, коли ми занадто чогось хочемо, чогось добиваємось, дуже активні…то нічого не отримуємо…" - зауважує режисерка.

Робота поєднує цікаві режисерські рішення та талановите акторське виконання, пластичний малюнок  і думку  "за кадром".  Перегляд вистави спонукує глядача відшукувати співзвучність з власними  думками та рухами своєї душі. Як зазначила керівниця літературно-драматургічної частини театру Світлана Фицайло доля кожного з героїв змушує глядачів замислитись  над своїм життям . Кожен тут знайде щось своє. Те, що заховалось десь глибоко в середині….

"7 акторів, як 7 нот… в кожного свою доля , і ця доля кожного змушує замислитись над нашою долею, над долею глядача. Кожен знайде щось для себе, він просто не вийде байдужий… Хтось буде плакати, і буде добре, напевно плакати…  й, можливо, цей час ще змусить ще більше сумувати", - розповідає Світлана Фицайло.

Фото: Вінницький театр ім. М. Садовського

Цю та інші вистави вінничани та гості нашого міста зможуть побачити у новому, 89-му театральному сезоні. Наразі у театрі ім. М.Садовського вже готуються нові роботи, які мають "зачепити" за живе поціновувачів театрального мистецтва та надати усім, хто прийде до театру сил і наснаги для подальшої боротьби.

Поділитися :