Новини

Вінницьку молодь запрошують до участі в інноваційній програмі Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UPSHIFT

9 листопада 2023, 11:20

Вже 5 років учасники програми UPSHIFT створюють суспільно-важливі проєкти в Україні. Тепер це стало можливим і для вінничан. 

ГО «ВільнОсвіта» розпочала у Вінницькій області співпрацю з глобальною інноваційною програмою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UPSHIFT, яка допомагає молодим людям перетворити їх ідеї на дієві проєкти. Ця програма вже реалізується у понад 40 країнах світу.

Як зазначила голова ГО «ВільнОсвіта» Дар’я Горобець, програма надає можливість молоді від 14 до 24 років пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, створити соціально важливі проєкти. Участь у програмі беруть команди молодих людей без дорослих. На учасників та учасниць чекає багато чого цікавого. Загалом, впродовж року проведуть 5 хвиль програми. 

"UPSHIFT - це молодіжна програма для підлітків та молоді віком від 14 до 24 років, яка була започаткована Дитячим фондом ООН. І вона існує вже в 40-а країнах світу. В Україні вона вже понад п'ять років, а у Вінницькій області цьогоріч буде втілена вперше. Програма націлена, в першу чергу, на підлітків та молодь, це наш цільовий вік. Ми будемо проводити протягом року 5 хвиль UPSHIFT. У кожній хвилі може брати участь до 10 команд. Вони мають складатися з 3-5 учасників. Важливо, що до команди не має бути прикріплений жоден дорослий. Основне завдання команди - натренувати м'яз змінотворення", - каже Дар’я Горобець.

Молодіжні команди визначають актуальну для своєї громади або школи проблему, пов’язану з екологією, освітою, ментальним здоров’ям, розвитком дітей та молоді, допомогою ВПО та інші. Під час навчання та втілення проєкту у життя кожну команду супроводжуватимуть ментори-фасилітатори, які навчатимуть молодих людей проходити шлях від проблеми до її рішення.

Як зауважила Дар’я Горобець, для того аби взяти участь у проєкті молодим людям, достатньо мати бажання вирішити певну проблему і все. З готовими ідеями приходити не потрібно. Важливо зосередитися на формулюванні проблеми та на її негативних наслідках. Програма UPSHIFT надасть хлопцям та дівчатам можливість створити власний проєкт, отримати ресурси на його впровадження та стати змінотворцем чи змінотворчинею.

"Хочу закцентувати увагу на тому, що молоді люди приходять саме з проблемою. Тобто для того, аби взяти участь у проєкті, не потрібно мати ідею чи проєкт, прорахований бюджет – достатньо бачити  якусь недосконалість у світі і мати бажання у цій проблемі побачити можливості. І саме супровід на цьому шляху – це і є місія ментора в програмі UPSHIFT . Чому ми не пропонуємо приходити до нас із готовими ідеями? Тому що часто через так звану "тунельність мислення" ідея, яку ми маємо, як відповідь на рішення нашої проблеми – це насправді не найадекватніша і не найоптимальніша ідея. Тому ми хочемо навчити молодих людей бачити цілий спектр різних рішень", – підсумувала Дар’я Горобець.

Водночас, UPSHIFT не є конкурсом молодіжних проєктів. Основна задача цієї програми – змінити фокус з конкуренції на партнерство. Це певний спосіб мислення, що, на думку організаторів, є більш продуктивним та ефективним з точки зору розвитку громадянського суспільства, проактивної життєвої позиції та змінотворення загалом.

Загальна тривалість програми – 3-4 місяці, які охоплюють період подачі та розгляду заявок, 3 дні навчального буткемпу та близько 3-х місяців – безпосередньо роботи над реалізацією розробленого проєкту. Дізнатися більше про програму та заповнити анкету на участь у ній можна за посиланням.

Фото: фб/UPSHIFT Україна 

Поділитися :