Новини

Вінниця досі не отримала обіцяне Урядом фінансування для реконструкції Вінницького аеродрому

8 липня 2021, 15:13

Відсутність коштів не дозволяє компанії-підряднику, яка виграла тендер, вийти на злітну смугу і розпочати роботи.

Як повідомив "Місту над Бугом" радник вінницького міського голови Євген Трескунов, Кабінет Міністрів затвердив постанову про порядок використання державних коштів для шести українських аеропортів ще на початку червня. Проте й досі паспорт бюджетних асигнувань (а це 604, 27 мільйони гривень) для вінницького летовища перебуває на погодженні в Мінфіні та Міністерстві інфраструктури. За словами пана Трескунова, відсутність коштів не дозволяє компанії-підряднику, яка виграла тендер, вийти на злітну смугу і розпочати роботи.

"У нас аеродром спільного використання з Повітряними силами ЗСУ. Експлуатується він і для комерційних рейсів, і для потреб обороноздатності України. Ми все ж очікуємо, що в цьому році нарешті буде переведено фінансування нашого проекту зі Спеціального фонду бюджету на Загальний фонд. Адже, на жаль, з самого початку те, що було закладено на Спеціальний наповнюється на 15-20% від плану. Зараз керівництво Міністерства інфраструктури активно цим питанням опікується, щоб внести зміни в законодавство, щоб перевести наш проект на Загальний фонд і гарантовано отримати те фінансування, яке на цей рік було заплановано", – розповів Євген Трескунов.

Проєкт реконструкції вінницького аеропорту передбачає дві черги. На першому етапі – це роботи, які необхідно виконати для покращення пропускної здатності злітної смуги. Другий етап – реконструкція власне терміналу, для того, аби створити там комфортні умови для обслуговування пасажирів – згідно з сучасними європейськими вимогами. Коштуватиме такий проєкт, за результатами державної експертизи, 1 мільярд 577 мільйонів гривень. Саме таке фінансування Кабінет Міністрів передбачив у державній програмі розвитку українських аеропортів до 2023 року. 

"Місто реалізує проект реконструкції аеровокзалу. По цьому проекту в нас іде вже повний комплекс заходів. Повністю під нашим керівництвом проектна документація була розроблена. Вона вже розглядається в державній експертизі, чекаємо на висновок. Також провели всі інші необхідні тендери по цьому проекту на оцінку впливу на довкілля", – додав Євген Трескунов.

Наразі вінницьке летовище – це єдиний функціонуючий сертифікований міжнародний аеропорт Центральної України. Недостатня опорна здатність покриттів злітно-посадкової смуги призвела до обмеження злітно-посадкових операцій літаків класу Боїнг737-800 та Еірбас-320. Застаріле аеродромне обладнання теж не відповідає вимогам міжнародних авіакомпаній. Вирішивши позитивно ці два питання, Вінниця зможе приймати багато міжнародних комерційних рейсів, а, отже, наповнювати бюджет громади, – наголошує радник вінницького міського голови Євген Трескунов.

Поділитися :