Новини

Вінниця може стати першим містом в Україні, де з’являться "Червоні лавки"

21 липня 2021, 16:51

Це італійська ініціатива попередження насильства проти жінок.

Як розповіла "Місту над Бугом" Наталія Сергієнко, старша координаторка Програми "Міста та громади, вільні від домашнього насильства", ідея виникла у 2014 році. Тоді італійці вирішили фарбувати лавки у міських районах у яскраво-червоний колір та наклеювати на них таблички з вказаними номерами телефонів та інформацією, куди можуть звернутися жінки – жертви насилля. Окрім цього, в рамках освітніх програм, педагоги приходять до "червоних лавок" зі школярами, аби розповісти їм про проблему домашнього насильства, від якого найчастіше потерпають жінки.

"Ми хочемо спочатку обговорити, як в місті то краще зробити. У нас є робоча група з запобігання домашньому насильству, куди входять представники різних структур. І внас є така думка, щоб, можливо, спочатку обговорити на робочій групі цю ідею. Тому ми хочемо спочатку порадитися і потім напишемо звернення в міську раду", – розповіла Наталія Сергієнко.

"Червоні лавки" вже є практично в усіх містах Італії, в Латинській Америці та Австралії. Ідея імплементації  в Україні цієї ініціативи належить італійському волонтеру ГО "Центр розвитку Пангея Ультіма" Маттео Редаеллі, який вже пів року працює у Вінниці. Чи встановлять у нашому місті "червоні лавки", залежатиме від рішення міської ради, куди після обговорення щодо впровадження такої ініціативи планують звернутися представниці вінницьких неурядових організацій.

"Проблематика актуальна для всієї України, тому що раніше про домашнє насильство дуже мало говорили, хоча це досить поширене явище. але зараз останніми роками про нього більше говориться в містах. І цифри навіть говорять самі за себе: в області за минулий рік було 12 тисяч звернень (85% від жінок). Не всі вони підтверджуються, проте це все одно велика кількість людей. Дітей дуже мало потрапляє в статистику, тому що діти рідко самі звертаються", – підкреслила Наталія Сергієнко.

У найближчі тижні  вінницькі правозахисниці винесуть проєкт звернення на засідання робочої групи. Його текст оприлюднять для підписання представниками громадянського суспільства та передадуть до міської влади. Якщо ця ідея знайде підтримку у мерії, то Вінниця стане першим українським містом, де встановлять "червону лавку".

Фото: www.ecovicentino.it

Поділитися :