Новини

Вінниця отримала власний іменний торт

23 квітня 2024, 11:18

Майже пів року кондитери розробляли рецептуру десерту, поєднуючи локальні інгредієнти, знайомі нам всім з дитинства.

Про це на своїй фб-сторінці повідомив заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

За його словами, над солодкою візитівкою міста працювали кондитери “Солодкої мрії”. В основі торта – один з гастрономічних символів нашого міста – вишня. У складі також є гречане борошно, волоські горіхи, ганаш на основі рожевого шоколаду.

Гарантійний термін придатності торту “Вінниця” – три доби.

"Десерт стане чудовим варіантом “сувеніру” для тих, хто подорожує на великі відстані. Спробувати його можна вже з цього тижня у мережі магазинів-кав'ярень “Солодка мрія”, - каже Андрій Очеретний.

Як інформують на Офіційному туристичному сайті Вінниці, спробувати новинку можна буде з 23 квітня у всіх фірмових магазинах кондитерської. Також іменний вінницький десерт буде доступним для замовлення онлайн.

«Нам хотілося зробити щось унікальне (чого немає принаймні в Україні), з локальними продуктами від вінницьких виробників і з додаванням вишні, бо це гастрономічний символ міста. Вона смакує в безлічі цікавих локальних страв і є у місцевих назвах: річка Вишня, мікрорайон “Вишенька”, садиба Пирогова “Вишня”. І ми також використовуємо вишню в багатьох видах нашої продукції. В основі торта “Вінниця” – білкові коржі з додаванням гречаного борошна, подрібненого волоського горіха і в’яленої вишні. Крем, яким вони перешаровані, – це ганаш на основі рожевого шоколаду “Рубі” з додаванням сублімованої вишні. Також торт має прошарок вишневого мармеладу. А зверху все оздоблене ганашем на основі чорного шоколаду і кандурину», – розповіла майстриня цеху Марина Долюк, яка працювала над рецептом торта.

Готується торт «Вінниця» також три доби. Марина Долюк каже, що цей час потрібен інгредієнтам, щоб настоятись і добре поєднались. Наприклад, лише стабілізація ганашів триває 24 години.

Ще одна особливість торту Вінниця – поєднання кількох різних текстур і структур смаків. Упродовж терміну зберігання його смакові якості змінюються – в першу добу він сухіший, наступної і далі просочується, тож смак розкривається уже по-іншому.

«Ми придумали так, щоб коржі були сухі. Як казала наша директорка: “щоб ріжеш, і був звук, наче по снігу йдеш в мороз”. Але на другий-третій день зберігання торт настоюється і трохи видозмінює структуру: від хрусткої до більш м’якої. Тож кожен може обрати, як йому більше до смаку», – говорить Марина Долюк.

Фото: фб/Андрій Очеретний

Поділитися :