Новини

Вінниця - учасниця церемонії Європейської Енергетичної Відзнаки європейських міст у Люксембурзі

28 жовтня 2022, 12:01

Запрошення отримали громади-учасниці проєкту “EXITE”, серед яких і Вінниця — єдине місто з України.

Як повідомляють у міській раді, протягом 27-28 жовтня у Люксембурзі триває щорічна церемонія вручення золотих сертифікатів ЄЕВ європейським містам.

Представники з Вінниці презентували учасникам найкращу практику, яку втілюють у місті кілька років поспіль - розвиток велоінфраструктури. Створення екологічної інфраструктури - це питання охорони навколишнього середовища та динамічного розвитку громади.

Заступниця директора департаменту економіки та інвестицій міської ради Ольга Ремешевська розповіла, що Вінниця затвердила Програму розвитку велосипедного руху ще у 2013 році та продовжує розвивати цей проєкт.

“Завдяки співпраці зі Швейцарською Конфедерацією у 2016 році, отримали близько 300 тис. швейцарських франків, які були спрямовані на покращення “м’якої мобільності” та 50 тис – на промоцію вело мобільності”, - розповіла вона.

Наразі у Вінниці є 25 станцій муніципальної мережі велопрокату “Nextbike”, де близько 180 велосипедів. З початку проєкту і до цього часу (з 2018 – 2022 роки) велосипеди взяли в оренду понад 120 000 разів.

Водночас у Вінниці встановлені 10 карт веломаршрутів та створено Муніципальну школу велосипедного спорту. Регулярно відбуваються тематичні заходи, серед яких і Всеукраїнський “Велофорум”.

“Враховуючи карантинні обмеження через COVID-19 з 2020 року та введення воєнного стану у 2022 році, ряд велосипедних заходів було зменшено, проте місто активно працює над тим, щоб розширювати мережу велодоріжок. Вже маємо 91 кілометр зі 110 запланованих. Те ж саме стосується й паркувальних майданчиків, які розміщені біля навчальних закладів, лікарень, спортивних комплексів та адміністративних будівель. Загальна кількість облаштованих паркомісць складає 720. Ми працюємо над тим, щоб отримати “золоту” Європейську енергетичну відзнаку. Це один з пріоритетних напрямів нашої Стратегії до 2030 року “Вінниця 3.0”, і ми розуміємо, наскільки це важливо для повоєнного відновлення громад”,  - додала Ольга Ремешевська. 

Нагадаємо, наше місто ще у 2015 році перше в Східній Європі отримало Європейську енергетичну відзнаку, згодом – у 2019 році ми її підтвердили. У 2023 році заплановано проходження зовнішнього незалежного аудиту.

Поділитися :