Новини

Вінниця всьоме очолила рейтинг найкомфортніших міст України

16 вересня 2021, 17:02

Наше місто отримало 3,6 бала, ставши беззаперечним лідером рейтингу. Далі йдуть Луцьк та Івано-Франківськ.

Такими є результати Всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту, опублікованого 16 вересня. Дослідження провела Соціологічна група "Рейтинг" з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України. Оцінювали 22 види послуг у різних сферах.

Сьомий рік поспіль Вінниця залишається лідером серед обласних центрів за рівнем задоволеності мешканцями якістю сфер і послуг. За даними опитування, місто отримало індекс у 3,6 бала. Результат покращився у порівнянні з попереднім дослідженням (тоді Вінниця здобула 3,5 бала). 

В. о. директора Агенції США з міжнародного розвитку Марк Еллінгстад зауважив, що необхідно підтримувати прагнення міст розвиватись, аби створювались динамічні і жваві громади, зосереджені на інтересах людей.

"Ми раді підтримати вас у цьому. Ці дослідження показують, що мери і місцеві депутати працюють для добра своїх громад. Ми з гордістю сьогодні наголошуємо на кількох прикладах того, як місцеві виборні урядовці працюють у цій сфері. Наприклад, Вінниця та Маріуполь – вони взяли дані з наших досліджень для свого стратегічного планування", – наголосив Марк Еллінгстад.

Вінниця має найвищі оцінки серед досліджуваних міст у гуманітарній і комунальній сфері, а також – в інфраструктурі та екології. Загалом 74% опитаних вінничан підтримують напрям розвитку міста.

Згідно з даними опитування, вінничани вважають своє місто красивим (показник 1,8), доглянутим (1,6) та сучасним (1,4). Значення індексу коливається від -2 до 2. Також Вінниця серед лідерів за такими характеристиками як "екологічно чисте", "радісне" й "розквітаюче".

Додамо, опитування проводилось шляхом особистих інтерв'ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше. Дані відображають загальне населення цих міст за віком та статтю. Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%. 

За словами директора Міжнародного республіканського інституту в Україні Майкла Дракмена, опитування дуже масштабне і ґрунтовне: різні сфери життя мешканців порівнюються в розрізі не тільки усіх міст, але й динаміки по роках.

"Дослідження показує, як  вони  бачать свої міста, якість вулиць, безпеку у місті. Дуже важливо показати, що у містах роблять у плані освіти, місцевої ідентичності, муніципальних бюджетів тощо", – зазначив директор Міжнародного республіканського інституту в Україні  Майкл Дракмен.

З рейтингом міст за якістю обслуговування можна ознайомитись за посиланням

За віру в місто і внесок кожного вінничанина на своїй сторінці у Фейсбук подякував міський голова Сергій Моргунов. За його словами, попри складний ковідний рік, місто продовжило рух вперед. Саме тому Вінниця залишається незмінним лідером з 2015 року. 

Поділитися :