Новини

Вінниця є першим і єдиним обласним центром, де запроваджено інститут поліцейських офіцерів громади

24 січня 2024, 11:01

Ідея проєкту полягає в тому, щоб налагодити більш тісний контакт і діалог із мешканцями. Поліцейські офіцери проживають у громаді та спілкуються з місцевими, знають їхні проблеми та потреби, тож оперативно на них реагують.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, проєкт «Поліцейський офіцер громади»  затвердили у 2018 році, а у Вінницькій МТГ він діє з 2021 року.

Основне завдання проєкту – дбати про безпеку та порядок. Запровадження посади поліцейських офіцерів – це черговий етап реформи Нацполіції, який має на меті появу свого роду аналогів американських шерифів, котрі завжди готові прийти на допомогу в складних ситуаціях. Кожний із шерифів має забезпечувати порядок на своїй території: реагувати на проблеми та потреби жителів, запобігати вчиненню правопорушень.

Перші офіцери громади у Вінницькій МТГ почали працювати на приєднаних до міста територіях, зокрема в населених пунктах Вінницько-Хутірського та Стадницького округів. Тож поліцейські станції облаштували у Вінницьких Хуторах та Гавришівці.

"Наразі Вінниця є першим і єдиним обласним центром в державі, де запроваджено інститут поліцейських офіцерів громади", – каже т. в. о. заступника начальника ГУНП у Вінницькій області Віктор Ковальчук.

Щоб це стало можливим, громада, відповідно до законодавства, мала забезпечити належні умови для роботи поліцейських офіцерів. Йдеться про обладнання, пальне для авто, а головне – приміщення.

"Це було досить непросте завдання, адже потрібно було не лише знайти низку квадратних метрів, вони ще мали відповідати певним вимогам. Приміщення повинні бути зручними у розташуванні, тому підбиралися рівномірно в різних куточках міста. Також вони мають бути доступними для людей, адже до поліцейського офіцера може звертатися будь-хто: як літні люди, так і містяни з інвалідністю чи інші категорії маломобільних груп населення. Крім того, ця нерухомість має відповідати потребам самих поліцейським. Тому пошуком та підбором таких комунальних приміщень ми займалися спільно з ГУ Національної поліції у Вінницькій області та Вінницьким районним управлінням поліції", – зазначає директор департаменту комунального майна міськради Андрій Петров.

За словами Андрія Петрова, так знайшли 12 підходящих об'єктів. Йдеться про приміщення за адресами: вул. Р. Скалецького, 33-В; вул. К. Широцького, 8; вул. Привокзальна, 2/1; просп. Космонавтів, 23; вул. С. Зулінського, 37; вул. Стрілецька, 31-А; вул. Шевченка, 2-А; вул. О. Антонова, 12-А; вул. М. Ващука, 16; вул. Немирівське шосе, 94-Є; вул. І. Богуна, 27-В; с. Гавришівка, вул. О. Августюка, 16.

Кожен поліцейський офіцер громади забезпечений службовим автомобілем підвищеної прохідності марки Renault Duster коштом субвенцій громади та Національної поліції України.

"Усе це в комплексі забезпечить надання якісного поліцейського сервісу, вирішення соціально-побутових проблем мешканців громади, підвищення довіри до поліції зокрема та державницьких інституцій загалом", – розповідає т. в. о. заступника начальника ГУНП у Вінницькій області Віктор Ковальчук. 

Завдяки співпраці поліції, громади та міжнародних партнерів на території Вінницької міської громади відкрили 10 поліцейських станцій і працюють 52 поліцейські офіцери громади. Безпосередньо у місті діє вісім станцій та працює 49 поліцейських офіцерів.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :