Новини

Вінниця з’явилася на мапі доступних автоматичних зовнішніх дефібриляторів

11 листопада 2021, 09:53

Наразі АЗД встановили у шести публічних місцях: у Прозорому офісі на Соборній, Прозорих офісах  Замостя та Вишеньки, на Залізничному вокзалі, а також  на Центральному і Західному автовокзалах.

Співробітники «Муніципальної варти», «Прозорого офісу», залізничного вокзалу та Центрального автовокзалу  пройшли навчання з надання домедичної допомоги в разі зупинки серця чи кровотечі.  Алла Григоренко, заступниця начальника Центрального автовокзалу каже, що  з 26 працівників  – десятеро пройшли навчання та отримали сертифікати першої домедичної допомоги, тож тепер можуть надати кваліфіковану допомогу:

«Я стільки років працюю на автовокзалі, знаєте, випадки бувають різні і надання першої домедичної допомоги це дуже важливий фактор, який повинні знати працівники, тому що у нас, звісно, були такі випадки. Тоді ми викликали швидку допомогу і зверталися до пасажирів, чи можуть надати допомогу. А тепер ми навчені, ми знаємо як це все робити, ми пройшли ці курси і я вважаю, що дуже важливо мати навички надання першої домедичної допомоги», - розповіла пані Алла.

Автоматичні зовнішні дефібрилятори, встановлені у Вінниці,  застосовують у випадках, коли у людини зупиняється серце й необхідно терміново провести серцево-легеневу реанімацію, аби врятувати життя. Мапу АЗД можна переглянути тут. Наразі застосовувати їх не доводилося, але персонал на кожному пункті готовий надати першу домедичну допомогу.

Кейс містить:

  • автоматичний зовнішній дефібрилятор;
  • плівку-клапан для штучного дихання;
  • маску для штучного дихання в окремому чохлі;
  • ножиці для зрізування одягу;
  • еластичний бинт;
  • нестерильний бинт для перев’язок;
  • кровоспинний турнікет «Січ»;
  • одноразову бритву;
  • гумові рукавички.

За словами Аліси Чорнокнижної, координаторки проєкту, -  вчасно та фахово надана допомога може врятувати життя, оскільки  кожна хвилина після зупинки кровообігу без дефібриляції знижує шанс успішної реанімації на 10%.

«Я маю 11 років виїзного стажу на бригаді екстреної медичної допомоги. Я лікар медицини невідкладних станів вищої категорії. Багато було випадків, коли приїздила, усе вмію, навчена, але уже був втрачений час. І ланцюг виживання - шанс на те, щоб люди таки були врятовані, насправді залежить від тих, хто першими знаходяться на місці події. Тих, хто першими побачать людину, викличуть їй бригаду, але поки їхатиме бригада екстреної медичної допомоги вже будуть проводити рятівні дії і приїде спеціаліст, який або продовжить або стабілізує уже врятовану людину. Лише тоді люди дійсно виживають», - пояснила координаторка проєкту.

Встановили дефібрилятори в рамках спільного проєкту фонду Подільська громада та ГО "Агенція екстреної медичної допомоги" та у партнерстві з Вінницькою міською радою. Його актуальність зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – це смертність від серцево-судинних  захворювань.

Поділитися :