Новини

Вінницю як координатора туристичного маршруту "Camino Podolico" офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова

3 липня 2023, 13:28

Таке рішення ухвалили на засіданні генеральної асамблеї Федерації, що відбулася 29-30 червня в іспанському місті Потес.

Про це інформують на Офіційному туристичному сайті міста.

Завдяки цьому доєднанню в Україні може з’явитися новий сертифікований культурний маршрут Ради Європи, який дозволяє популяризувати і розвивати місцеву спадщину на міжнародному рівні, налагоджувати співпрацю між громадами та з іншими країнами.

Йдеться про культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії, де зберігаються мощі апостола Якова. Під час тестового 2021 року його пройшло більше 150 мандрівників з різних міст України.

Європейська федерація Шляху святого Якова (European Federation of Saint James Way), до якої прийняли проєкт Canino Podolico, була створена 2011 року з метою бути єдиним представником для Інституту європейських культурних маршрутів (Люксембург) і гарантувати застосування критеріїв сертифікації Європейських культурних маршрутів.

«У своїй каденції я маю намір збільшити кількість членів цієї Федерації. Ми знаходимося в слушний час, щоб наша організація переосмислила свою структуру та вимір, якщо вона справді хоче бути представником управлінь, які працюють над захистом, розвитком, поширенням і просуванням Шляху св. Якова. Користуючись нагодою, висловлюю як президент цієї Федерації нашу солідарність і підтримку українському народу в його опорі російській агресії та боротьбі за збереження власного суверенітету та самобутності», – сказав президент Федерації Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро.

Маршрут Camino Podolico на засіданні генасамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова представив заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Станом на сьогодні Camino Podolico – це понад 250 кілометрів маршруту багатими на спадщину населеними пунктами Поділля. Для зручності мандрівників існує сайт, двомовний путівник, детальна мапа маршруту з максимальною кількістю цікавих об’єктів, стенди і вказівники на шляху, паспорт пілігрима і сертифікати проходження.

«Унікальність Подільського шляху святого Якова полягає в тому, що в Україні формат пішохідного культурно-пізнавального туризму ще не був системно впроваджений, і досвід Camino Podolico уже став цінним для різних регіонів країни. Ще до воєнної агресії ми провели перемовини з представниками західних регіонів України щодо продовження маршруту і з’єднання його з кордоном Європейського Союзу. Це відкриває нові можливості для міжнародного і транскордонного співробітництва, яке зараз є пріоритетом для повоєнної відбудови нашої країни. Також культурні маршрути дозволяють розширити аудиторію туристів (в т.ч. іноземців), які відкривають для себе різні аспекти європейської історії, і наш регіон тут може багато чим здивувати», – підкреслив директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

Попри повномасштабну війну і неможливість повноцінного функціонування маршруту Camino Podolico, проєкт залишається стратегічним пріоритетом у розвитку туристичної сфери для Вінницької, Барської і Кам’янець-Подільської громад. Наприклад, влітку цього року планується відкриття упорядкованої зони на стартовій точці маршруту біля вінницького Костелу Діви Марії Ангельської, а також залучення мандрівників до вивчення нематеріальної (зокрема, гастрономічної) спадщини вздовж маршруту.

Поділитися :