Новини

Виправдовував російську агресію: очільник Тульчинської єпархії УПЦ мп проведе за ґратами 5 років

8 серпня 2023, 10:15

Священнослужителя визнали винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

Про це інформують на фб-сторінці Вінницької обласної прокуратури. 

Митрополита УПЦ (мп) засуджено за злочини, передбачені Кримінальним кодексом України, а саме: 

  •  ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  •  ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  •  ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  •  ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Так, у січні 2022 року обвинувачений розмістив на вебсайті єпархії статтю власного авторства «С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире» про панівну роль «Московского Патриархата» у православному християнстві та заперечення самостійності Православної Церкви України.

За вказівкою митрополита ця стаття поширювалася в інтернеті, в тому числі після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Крім того, очільник єпархії зберігав на власному комп’ютері листівки із заголовками «Власти России! Библейский призыв для Вас», «История Крыма», «Донбасс – Россия», які планував розповсюджувати серед громадян.

"Друковані та електронні проросійські матеріали було вилучено у ході слідчих дій. Згідно з висновком спеціальної експертизи, вони містять заклики до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування збройної агресії рф проти України, визнання правомірною окупації нею українських територій та заклики до насильницької зміни конституційного ладу. Досудове розслідування здійснювалося УСБУ у Вінницькій області", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні вирок законної сили не набрав.

Поділитися :