Новини

Впровадження інклюзії у туристичній сфері міста обговорили у Вінниці

18 березня 2024, 12:26

Так, департамент маркетингу міста та туризму спільно з ГО “Гармонія” підготував грантову заявку на тему доступної Вінниці. Це цикл навчань з інклюзії для сфери готельно-ресторанного бізнесу.

Як зазначається на сайті Вінницької міської ради, чергове засідання Туристичної ради при вінницькому міському голові відбулося 13 березня. Воно пройшло перед початком третього туристичного сезону в умовах війни. План заходів з розвитку туризму на 2024 рік презентував директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

«За попередні два роки ми побачили, що індустрії гостинності та дозвілля стають рятівним колом для дуже багатьох наших співгромадян, які в такий спосіб знаходять ресурс для відновлення. І у 2023-му Вінниця вперше в історії перетнула позначку у 2,5 мільйона гривень туристичного збору, впритул наблизившись до показників ночівель найуспішнішого сезону 2019 року. Люди приїжджають, відвідують музеї, ресторани, кафе, готелі, кінотеатри, торгові центри… Усе це створює активності у місті, дозволяє підтримати тисячі робочих місць, наповнює бюджети усіх рівнів, і ми таким чином додатково можемо допомагати Збройним Силам України», – зазначив голова Туристичної ради, заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Також департамент подав кілька грантових заявок до Українського культурного фонду. Якщо вони переможуть, то у Вінниці з'явиться аудіопрогулянка Єрусалимкою, а також мандрівний органний фестиваль на маршруті Подільського шляху святого Якова. Що ж до самого Camino Podolico, то цей рік дуже відповідальний, адже після кількарічної перерви планується його повноцінного функціонування.

«Ми з усіма громадами Подільського шляху святого Якова працюємо над тим, щоб стартувати вже наприкінці квітня. Робимо це не заради себе, а заради тих людей, які нам постійно пишуть. Серед них, до речі, є дуже багато військових, ветеранів або членів сімей захисників. Загалом визріває окремий проект в рамках Camino Podolico з психологічної підтримки для українців, які мають травматичний досвід, пов’язаний з війною. Дуже сподіваюсь, що в другому півріччі ми зможемо вам детальніше розповісти, що це буде», – розповів Олександр Вешелені.

Ще одним важливим питанням на засіданні Туристичної ради було впровадження інклюзії у туристичній сфері Вінниці. Про інструменти, якими уже можна скористатися у нашому місті, розповіла заступниця директора департаменту Світлана Циганкова.

Серед прикладів вона навела облаштування Туристичного хабу Visit Vinnytsia (з тактильними елементами, написами шрифтом Брайля та інклюзивною вбиральнею), туристичні інформаційні таблички Moreinfo (на яких текст дублюється шрифтом Брайля), пілотний проєкт з 3D-макетами головних символів Вінниці, які виготовила громадська організація «Гармонія», екскурсії та майстеркласи від обласних музеїв та вінницьких гідес, які врахували потреби людей з інвалідністю та маломобільних груп населення та багато іншого.

«Ще у 2020 році в початковому рейтингу доступності “Тостер” від “Доступно UA” серед шести міст Вінниця посіла перше місце, а пізніше - друге серед десяти протестованих міст. Ми давно маємо інклюзивні практики розвитку в туризмі Вінниці. Але зараз інклюзія має проходити червоною ниткою в нашій роботі. Саме тому спільно з ГО “Гармонія” ми підготували грантову заявку на тему доступної Вінниці. Це цикл навчань з інклюзії для сфери готельно-ресторанного бізнесу, щоб наші заклади могли отримати методичні рекомендації та сформувати в себе нові навички, які зроблять їх доступними і готовими працювати з людьми, що мають інвалідність», – розповіла Світлана Циганкова.

Людмила Нецкіна, яка очолює ГО “Гармонія”, зазначила, що навіть нові заклади, які відчиняються у Вінниці протягом останніх років, на жаль, не є безбар’єрними. Далеко не всюди є доступний вхід, а щодо інклюзивних вбиралень, то, з її слів, у Вінниці таких лише близько 40. Тож потреба у таких навчаннях однозначно є.

«Я маю мати право на вибір, в який заклад зайти, чи можливість зупинитись в будь-якому готелі. Бо якщо ми створюємо заклад, він має бути однаково доступний для всіх. Це і є інклюзією», – зазначила Людмила Нецкіна.

Також на туристичній раді виступила перша заступниця директора Вінницького експериментального протезно-ортопедичного підприємства Марина Вишневська. Станом на сьогодні тут протезували вже 450 військових.

«У нашому стаціонарі люди – здебільшого немісцеві – перебувають практично 30 днів. І ми зрозуміли, що реабілітація більш ефективна, коли вона відбувається не тільки в медичному закладі. Адже невіддільною частиною відновлення військових є їхнє проникнення у середовище звичайного буденного життя. Для цього ми організовуємо для них екскурсії, поїздки на риболовлю, в боулінг, аквапарк, зоопарк, у театр, в кав’ярні… Саме тому так важливо, щоб якомога більше публічних і громадських просторів були доступними», – розповіла Марина Вишневська.

 

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :