Новини

Як працюватиме Вінницяоблводоканал в разі знеструмлення підприємства

6 грудня 2022, 12:36

Чи можуть генератори забезпечити безперебійну роботу "Вінницяоблводоканалу" в разі повної відсутності електроенергії? Відповідає директор водоканалу. 

Чи можуть генератори забезпечити безперебійну роботу головної водопровідної насосної станції, у разі знеструмлення міста Місту над Бугом пояснив директор “Вінницяоблводоканал” Дмитро Кістіон. За його словами, станція першого підйому, насоси якої підіймають воду з річки Південний Буг і подають на очищення, має високовольтне обладнання і щоб її запустити потрібно два генератори потужністю 600 кВт кожен. Їх вартість понад вісім мільйонів гривень в залежності від модифікації та цих коштів наразі на підприємстві немає. Водночас директор Вінницяоблводоканалу зазначив, що тривають перемовини з військовою адміністрацією та Вінницькою міськрадою щодо придбання цих генераторів.

У нас стоїть високовольтне обладнання, яке підіймає, очищає і подає воду на місто. І немає таких генераторів, які б могли забезпечити повноцінну роботу таких насосних агрегатів. Тому в разі відсутності електроенергії на підприємстві, ми не зможемо подати води. І споживач має це розуміти, - каже директор Вінницяоблводоканалу. 

Потужності вищезгаданих генераторів вистачить, аби зібрати воду в резервуарах чистої води, механічно наповнити водою спеціальний транспорт, а потім організувати адресне підвезення містянам.

Зараз проводяться перемовини з військовою адміністрацією та міською радою. Якщо в нас буде на перспективі два генератори потужністю 600 кВт, у нас є запас менш потужних насосних агрегатів, роботу яких вони забезпечать. І тоді можна буде підняти з річки близько 15 тисяч кубів води, очистити її й заповнити сховище. Звідти її можна буде викачувати на наливний транспорт і адресно забезпечувати містян мінімальним запасом води, - каже пан Дмитро.

Водночас “Вінницяоблводоканал” має також генератори менших потужностей. Їх використовують на водопровідних та каналізаційних насосних станціях в залежності від потреби та відповідно до потужності. Крім цього, за кошти, виділені підприємству міською та обласною радами, закуплено та очікується постачання додаткових генераторів.

Поділитися :