Новини

З бюджету Вінниччини виділили 3 млн грн на потреби територіальної оборони області

15 лютого 2022, 16:18

Кошти спрямують на обладнання пунктів управління штабів ТерО в кожному районі області.

Усі присутні 66 депутатів Вінницької обласної ради проголосували «за» таке рішення 15 лютого, розповів командир бригади територіальної оборони Вінниччини Юрій Парадюк. Водночас загалом територіальній обороні до кінця року необхідно до 29 мільйонів гривень.

"У нас є склади, зброя в них, ми готові її отримати. Є першочергові заходи – це облаштування кімнат збереження зброї. Ми готові розпочинати роботи щодо обладнання цих кімнат. Все, що стосується забезпечення сил територальної оборони (зброя, боєприпаси, обмундирування), все є. За це не потрібно хвилюватися. Єдине наше завдання – це спільно, разом зі всіма консолідуватися, виконати те завдання, зібрати максимум людей, які б служили на службі у військовому резерві", – розровів Юрій Парадюк.

Фото: Наталя Некипіла

Наразі завершується укомплектування військових частин ТрО до штату мирного часу. Йдеться про ті організаційні ядра, на яких буде покладатися завдання щодо розгортання батальйонів і бригад до штату воєнного часу. До кінця лютого стоїть завдання – доукомплектувати військові частини області до 70%, – каже Юрій Парадюк.

"Ми готуємося постійно. Навіть у тому форматі, який у нас був до кінця 2021 року, ми проводили заняття. У мене є вже станом на сьогодні певна кількість резервістів, які уклали контракти й з нами служать майже з 2018 року. Сам процес розбудови й тренування був, є і буде. Але що стосується тих заходів, які в нас зараз є, вони стоять амбіційні. Але я думаю, ми впораємось з ними", – додав командир бригади територіальної оборони Вінниччини.

Водночас у Вінниці цьогоріч з бюджету громади планують виділити 5 млн гривень на потреби територіальної оборони. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів міський голова Сергій Моргунов. У дописі йдеться, що у вінницькій області сформовані бригада та сім батальйонів. Поки що створюються центри ТерО, де можна буде проконсультуватися. Голова облради Вячеслав Соколовий закликав вінничан до єдності.

"Коли ми зараз говоримо про організацію територіальної оборони, ні в якому разі ми не повинні панікувати – маємо бути спокійні. Нічого не відбувається надзвичайного. Це той процес, який ми повинні пройти. Я просив би всіх наших жителів Вінниччини спокійно до цього ставитись, оскільки, коли ми хочемо миру, ми повинні готуватися до війни. Випала така доля Україні, коли вже з 1024 року тривають військові дії на Сході плюс теперішні загрози. І в цьому є один надзвичайно важливий елемент: ми маємо бути згуртовані", – зауважив Вячеслав Соколовий.

Додамо, що закон України “Про основи національного спротиву” передбачає три складові: систему ТрО, рух опору, систему підготовки громадян до національного спротиву. Створення системи ТрО і підготовки громадян до національного опору – компетенція місцевих держадміністрацій, як координаторів цих питань.  

Поділитися :