Новини

З початку року майже тисяча вінницьких родин отримала "пакунок малюка"

12 липня 2021, 09:38

Вибирати між "пакунком малюка" та грошовою компенсацією його вартості батьки можуть з 1 липня.

Як повідомила "Місту над Бугом" перший заступник директора департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Наталя Паламарчук, загалом з початку року у Вінницькій територіальній громаді 991 сім'я з новонародженими дітьми отримала "пакунок малюка". Їх видавали у пологових будинках та в Департаменті соціальної політики. 

"Якщо проводити аналіз, то батьки новонароджених діток частіше звертаються за призначенням компенсації "пакунку малюка", ніж за самою натуральною допомогою. Протягом 2020 року таку компенсацію ми нарахували 1588 сім'ям, а за 6 місяців цього року було прийнято 1038 заяв", – розповіла Наталя Паламарчук.

З першого липня батьки немовлят можуть одразу вибирати між "пакунком малюка" та грошовою компенсацією його вартості. У березні цього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким встановила вартість "бебі-бокса" розміром у три прожиткові мінімуми для дітей до 6 років – зараз це 5 763 гривні. Для отримання грошової компенсації батькам новонародженої дитини потрібно звернутися до управління соціального захисту населення у Прозорий офіс.

"До 1 липня батьки могли звернутися за компенсацією "пакунку малюка" тільки після 30 днів з дня народження дитини. А з 1 липня вже набрала чинності норма Постанови Кабінету Міністрів 844, де зазначено, що батьки мають право вибору: чи вони беруть "пакунок малюка", чи вони звертаються до Департаменту соціальної політики за призначенням грошової компенсації", – додала Наталя Паламарчук.

Додамо, "пакунки малюка" в Україні були запроваджені Урядом Володимира Гройсмана у 2018 році. Це допомога батькам у вигляді набору першочергових речей для догляду за новонародженим. До "бебі-бокса" входять одяг, підгузки, доглядова косметика, постіль та інформаційні матеріали для батьків.

Поділитися :