Новини

З початку року на Вінниччині народилося 300 «поспішайок»

18 листопада 2021, 10:56

За рекомендаціями ВООЗ, недоношеною вважають дитину, яка народилася передчасно, тобто до 37 тижнів вагітності.

17 листопада у світі відзначається Міжнародний день передчасно народженої дитини. Він був заснований у 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. Щороку в Україні народжується близько 500 000 тисяч дітей і 24 000 тисяч з них з’являються на світ раніше визначеного терміну. Як зазначив в ефірі «Місто над Бугом» заввідділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КНП «Дитяча обласна клінічна лікарня» Костянтин Берцун шанси на виживання таких «поспішайок» залежать від багатьох важливих факторів.

«В першу чергу від нашого Творця, тому що шанси залежать від перш за все від того, де народилася дитина. Якщо ми транспортували її, це ризикований крок, але вимушений. Якщо дитина народилася в перинатальному центрі – шанси більші», - сказав пан Костянтин.

У 2017 році на базі Поліклініки лікарні модернізували роботу кабінету катамнестичного спостереження. Головне завдання цієї структури – контролювати стан здоров’я малюків з групи ризику. У кабінеті за немовлятами спостерігають педіатри-неонатологи, неврологи, офтальмологи, ортопеди та лікарі інших спеціальностей. На виходжування таких дітей може піти до 2-3 місяців. Проте це є індивідуально.

«Все досить індивідуально. В основному це залежить від терміну гестації (ред. гестаційний вік — кількість повних тижнів, що пройшли між першим днем останньої менструації та датою пологів), маси тіла дитини, як довго вона перебуває на апараті штучної вентиляції легень, а потім як довго ми її «розгодовуємо», переводимо на природне харчування. Але щонайменше діти, які народжені з масою до кілограма - це 2-3 місяці, діти, які народжені від кілограма до півтора, якщо вони не мали ніяких хірургічних проблем, не були оперовані з тої чи іншої патології – це теж 1-1,5 місяці щонайменше», - заввідділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених «Дитячої обласної клінічної лікарні».

Відзначання Міжнародного дня передчасно народжених дітей має привернути увагу громадськості до проблем із якими стикаються сім’ї у яких є такі малюки. Традиційно цього дня в усьому світі різні будівлі й споруди підсвічують фіолетовим кольором, який є символом передчасно народжених дітей. Минулі роки у Вінниці у таким забарвленням підсвічували головний Собор у центрі міста.

Поділитися :