Новини

З Європейської площі у Вінниці прибрали пам'ятник "борцям за власть совєтів"

5 травня 2022, 09:14

Чотириметрові будьонівець, червоногвардієць та червоноармієць символізували борців за радянську владу, яка всіма силами намагалась знищити українську державність та національну ідентичність.

Як інформують на сайті міської ради, натомість ідеологія "совєтів" тісно пов’язала цей пам’ятник з перемогою у Другій світовій війні. Меморіал у тодішньому сквері Козицького відкрили 7 листопада 1977 року з нагоди 60-ї річниці більшовицького перевороту – "Великої Жовтневої Соціалістичної революції".

Пропагандистська скульптурна композиція символізувала "преемственность поколений борцов за власть Советов" – тих, хто фізично знищував нашу націю голодоморами та репресіями. 70 років українцям насаджували "єдино правильну" ідеологію та версію історії, змушували забути справжнє коріння. Поза сумнівом, радянській владі майже вдалося це зробити. Але сьогодні ми маємо унікальний шанс розкрити істинні сторінки історії України, зокрема і Вінниці, та відновити власну національну та локальну систему цінностей та ідентичності.

Дирекція парків та дозвілля територіальної громади, на балансі якої перебували три фігури, передала їх на відповідальне зберігання Історико-меморіальному комплексу пам’яті жертв нацизму – філії Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Рішення, яке дозволило прибрати з центру міста будьонівця, червоногвардійця та червоноармійця, схвалив виконком міської ради на минулому тижні.

Фото: Вінницька міська рада

Поділитися :