Новини

За 2022 рік у Вінниці створили 20 ОСББ

8 вересня 2022, 15:57

Загалом у місті діє 808 ОСББ у 876 будинках.

Як повідомляють на сайті міської ради, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ, об’єднання) – це юридична особа, яка створюється співвласниками будинку для захисту їхніх прав, використання спільного майна та управління будинком.

«За цей рік у Вінниці створили 20 ОСББ у 25 будинках. Всього у нашому місті 808 ОСББ у 876 будинках, – каже начальник відділу по розвитку ОСББ ВМР Ігор Іванов. – За останні роки Вінницька міська рада та її виконавчий комітет прийняли низку рішень щодо підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Наразі діє кілька муніципальних програм. Найпопулярніша – капремонт одного із видів конструктивних елементів (двох – якщо будинок введено в експлуатацію до 1970 року) за рахунок бюджету громади. Співвласники самі обирають, що їм необхідно зробити в їхньому будинку: відремонтувати дах, оновити ліфти чи замінити мережі».

Виконати інші ремонтні роботи, в тому числі і благоустрій прибудинкової території, можна за програмою співфінансування. За такої умови місто фінансує 70% витрат, а 30% – мешканці.

Якщо вінничани бажають долучитись до ініціативиих співвласників багатоквартирних будинків міста та взяти управління будинком у свої руки, необхідно звернутись до «Ресурсного центру підтримки ОСББ міста Вінниця» за адресою: вул. Келецька, 65 (2 поверх) або за номером (067) 430–32–26.

Серед переваг у створенні ОСББ варто виділити наступні:

  • Відкриття власного рахунку об’єднання дає можливість співвласникам контролювати використання та накопичення коштів, які щомісячно сплачують за послугу з утримання багатоквартирного будинку та його прибудинкової території, впливати на прийняття рішень, ефективно управляти спільним майном.
  • Отримання безкоштовного капітального ремонту. Багато років у Вінниці продовжує діяти муніципальна програма підтримки співвласників ОСББ. Умови наступні: при створенні об’єднання міська влада проводить капітальний ремонт одного конструктивного елементу (покрівля, внутрішні інженерні мережі, прибудинкова територія тощо). У випадку якщо будинок зведений до 1970 року – проводять капремонти 2-х конструктивних елементів.
  • Неприбутковість організації дає можливість не сплачувати ПДВ з усіх видів доходу об’єднання, що є суттєвою економією коштів співвласників будинку.
  • Обирати надавачів послуг та самостійно укладати договори. Голова правління ОСББ має право від імені співвласників укладати договори на обслуговування будинку з тими компаніями, які пропонують кращі умови надання послуг, а також будь-якої миті може розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме роботу.
  • Самостійно визначати ціну послуг за послугу з управління їхнім будинком. Співвласники на загальних зборах формують кошторис та затверджують розмір внеску за вищезазначену послугу.
  • Оформлення права власності на прибудинкову територію дає можливість створення приватних паркомісць, будівництво спортивних або ж дитячих майданчиків тощо.
  • Отримувати додатковий дохід від оренди нежитлових приміщень, розміщення рекламної продукції, укладання договорів сервітутів, тощо.

Окрім того, ОСББ може брати участь у міських програмах ремонту житла, у державних та місцевих програмах фінансування ОСББ, втілювати проєкти з термомодернізації. Однією з програм підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків є програма «Енергодім» ДУ «Фонд енергоефективності», що передбачає часткове (від 50% до 70%) відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності.

Поділитися :