Новини

«Запали і відчуй»: вінничанки започаткували виробництво терапевтичних свічок з натурального воску

4 травня 2023, 10:16

Вирішили, що це буде не просто  виробництво свічок, а трансформаційна колекція. Бо кожна свічка – це частинка нашої душі у фізичному продукті. Так про свій стартап YA SVIT говорять засновниці Юлія Заяць та Анна Оцвера. Подруги, які у період великої війни ризикнули започаткувати справу за покликанням.

Про конфлікти і розподіл обов'язків.

Це не перший наш спільний проєкт. Ми разом організовували кілька освітніх проєктів і фестивалів ще зі студентських років, тому розуміли, що все буде окей, водночас потрібно багато розмовляти, - розповідає Юля.

«Ми дуже багато проговорюємо. На мені більше відповідальність за закупівлю матеріалів, за вибір ароматів, вибір воску та технічні процеси виготовлення свічок. Аня відповідає за креатив і структурованість. Приміром текст і візуалізація оформлення свічки, пакування. Також це організаційна складова: угоди з підрядниками, комунікація з постачальниками, - зізнається дівчина. 

Натомість Аня відзначає, що партнерство можливо лише за умови проговорювання всього, що стосується справи та чіткого розподілу обов'язків. Вона переконана, що коли експертність обох учасників перетинається, у процесі прийняття рішень кожен починає тягнути ковдру на себе. А розподіл відповідальності це унеможливлює.

«Стратегічні рішення ми приймаємо разом, а операційні задачі у кожної з нас свої. Не можна змішувати особисте і робоче. Тобто у майстерні ми партнерки, поза нею – подруги», - каже Аня.

Початок історії YA SVIT

У жовтні 2022 року Юля та Аня провели ретрит в Карпатах для жінок. Дівчата розповідають, що тоді зрозуміли як важко знайти свічки для духовних практик та медитацій. З екологічного воску, а не парафінові, потрібної форми й розмірів. Тоді вирішили самотужки зробити такий продукт, який максимально відповідатиме запиту й матиме місію. Кажуть, не боялись розпочинати справу, попри відсутність коштів і війну.

«Страшно не було з самого початку, оскільки в нашому оточенні – неймовірні люди, особливо жінки. Ще з однією подругою написали «Грант на власну справу» від Дія.Бізнес та виграли його. Це дало нам можливість вже розвиватись не як домашня майстерня, а як повноцінне виробництво. Ми маємо майстерню в центрі міста Вінниці, працюємо офіційно і є команда. У нас є певні зобов'язання, тож працюємо далі», – каже  Юля.

За словами Юлі, спершу думали, як вийти на великий ринок, щоб свічки були доступні і на мас-маркеті. Але зрозуміли, що для початку варто розповсюдити продукт на крафтовому ринку, щоб можна було замовити індивідуально і відчути про що ці їхні свічки.

«Поки працюємо на крафтовий ринок і співпрацюємо з кількома шоурумами. При тому вже маємо клієнтів з Німеччини, Грузії, Португалії. Звісно працюємо з клієнтами по всій Україні, але все одно наразі найбільше замовлень роблять саме вінничани», - каже дівчина.

Про колаборації та колекцію вінницьких свічок

Як розповіла Аня, засновниці бренду YA SVIT уклали угоду про співпрацю з Офісом туризму Вінниці і розробили для них спеціальну колекцію: свічки з логотипом Вінниці, петриківським розписом і бавовною.

Фото з Інстаграм бренду 

Також невдовзі буде колекція з різними трансформаційними словами, практиками. Це формові свічки та свічки в бетонному кашпо з афірмаціями, цитатами митців, або індивідуальними висловами за побажаннями клієнтів. Приміром коли чоловіки замовляють для своїх жінок написи з особливими словами, чи подруга подрузі хоче написати щось особливе.

«Замовлення, яке найбільше запам’яталось і справді розчулило, зробив хлопець з фронту для своєї дівчини. Він замовив для коханої свічку з написами слів, які зрозумілі тільки їм двом. І попросив відправити замовлення на домашню адресу дівчини», - розповідає Аня.

Наразі засновниці стартапу також співпрацюють зі студією-майстернею квітів й виготовляють для них свічки з привітаннями, які можна придбати як додаток до букета.

Фото з Інстаграм бренду

“Колаборації для нас це простір для креативу, оскільки ми придумуємо дизайни, які подобаються нам і коли отримуємо запити від майстрів чи підприємців зі своїм баченням, цікаво як в результаті співпраці ці дизайни трансформуються і набудуть своїх сенсів. Як, наприклад свічка з емоціями, яка виникла як результат спільного брейншторму. Ми зрозуміли, ідея того, що наша свічка – це провідник до ментальних практик, нам близька і свічка тут несе ще й терапевтичну мету. Ми вважаємо, що це наша унікальність і своєрідне пропонування нового використання свічки”, - ділиться Юля.

Про застосування продукту й місію бренду

Свічки YA SVIT мають терапевтичну дію, адже вогонь допомагає людині заземлитися, переключитися чи відпустити емоційну напругу, - впевнені дівчата. Звук потріскування ґнота допомагає в концентрації. Крім того, у виготовленні свічок вони використовують тільки сертифіковані аромати, які мають позитивний вплив на емоційний стан людини. Наразі навіть розробили тестовий варіант свічок-хмаринок з різними ароматами, щоб людям, які замовляють свічку через соцмережі, було легше визначитись з ароматом. Соєвий віск, з якого виготовляються свічки, повністю натуральний, тож його можна навіть використовувати, як масажне масло.

Фото з Інстаграм бренду 

«Свічка – це лише фізичний продукт. Головне те, що вона об’єднує навколо себе жінок, їхню силу. Для нас важливо хто буде запалювати свічку і те, які емоції ця свічка у людини  викликатиме. Головний наш меседж аудиторії - все починається з людини. Лише  упорядковувати своє ментальне здоров'я, можеш працювати над іншими речами. Ми створюємо свічки зі стабільного психологічного стану і постійно на сторінках проєкту пропонуємо афірмації чи розповідаємо про практики, в яких можна використати свічку. Так ми транслюємо, що наша свічка – це трансформація. На листівках до свічки пишемо «Запали і відчуй». Їх можна використовувати для заземлення, заспокоєння чи проживання емоцій, вони допомагають сконцентруватись на відчуттях і водночас абстрагуватись від навколишнього хаосу», - підсумовує Аня.

Авторка: Наталя Некипіла

Поділитися :