Новини

Запропоновано чотири кандидатури на звання "Почесний громадянин міста Вінниці"

2 липня 2021, 15:09

Вінничани дізнаються ім'я 35-го "Почесного громадянина" у вересні, напередодні Дня міста.

Як повідомляють на сайті міської ради, збір пропозицій щодо висунення кандидатур на присвоєння цього почесного звання тривав упродовж червня. Загалом на адресу Комісії по розгляду матеріалів про присвоєння звання "Почесний громадянин міста Вінниці" надійшли пропозиції та подання по 4-х кандидатурах.

Ними стали Прем'єр-міністр України 2016-2019 рр., Вінницький міський голова 2006-2014 рр. Володимир Гройсман; Почесний ветеран України, полковник, інвалід війни 1-ї групи Ольга Твердохлєбова; Заслужений будівельник України, почесний культурний консул Грузії в Україні Володимир Гігінеїшвілі; Народний артист України, Заслужений діяч мистецтв України, директор та художній керівник Вінницького міського Центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва "Барвінок" Петро Бойко.

Володимир Гройсман

Фото: www.myvin.com.ua

На посаді міського голови Вінниці Володимир Гройсман започаткував проект енергозбереження і максимального освітлення міста. Під час першого терміну на посаді мера почав масштабний ремонт асфальтного покриття всіх магістральних і другорядних вулиць міста. У 2006 році досяг значного зменшення масштабів стихійної торгівлі. У 2008 році Володимир Гройсман ініціював створення першого "Прозорого офісу" з надання адміністративних послуг населенню. Надалі система "прозорих офісів" на базі колишніх райвиконкомів була поширена по всій Україні.

Окрім того, за керівництва Володимира Гройсмана було реалізовано проект "Цюріхські трамваї для Вінниці". Відтоді блакитні трамвайчики стали однією з візитівок Вінниці. Було наново створено муніципальний автобусний парк, розпочато будівництво нової трамвайної гілки, яка з'єднала вул. Келецьку з Барським шосе. А в 2012 році стартувала транспортна рефформа, завдяки якій вдалося зберегти і почати розвивати муніципальний транспорт.

2016 року Володимир Гройсман став прем’єр-міністром України. Під час роботи на цій посаді був ідеологом реформи децентралізації, яка дала можливість розвитку громад, відповідальності їхніх керівників і виконання програм зміни якості життя людей. Разом з експертами та мерами міст Уряд Гройсмана напрацював напрямок змін і втілив їх у життя. Реформа децентралізації визнана однією з найбільш успішних реформ в Україні.

Окрім того, в умовах пандемії коронавірусу в березні 2020 року за ініціативи Володимира Гройсмана та Сергія Моргунова у Вінниці було створено спеціальний фонд "СтопВірус". Його робота зосереджена на закупівлі засобів індивідуального захисту для медиків, а також т. зв. "Пакунків пацієнта". Ряд заходів, в тому числі антикризова програма "Вінничани важливі" і робота фонду "СтопВірус", дали можливість Вінниці бути в лідерах з боротьби з пандемією.

Ольга Твердохлєбова

Фото: www.vin.gov.ua

Ольга Твердохлєбова – 97-річна вінничанка, фронтовичка, полковник у відставці, розвідниця. 1941-го на фронт забрали батька і брата Ольги Іванівни. Вона ж записалась до школи розвідниць, додавши собі два роки. На фронт пішла у 16 років, "по-пластунськи" пройшла майже усю Польщу.

Ольга Твердохлєбова нагороджена Орденами "Червоної Зірки", "Вітчизняної війни", "Богдана Хмельницького", "За мужність", "Княгині Ольги ІІІ ступеня", має медалі "За відвагу" та "За бойові заслуги", Почесний знак Вінницької міської ради "За честь і відвагу", Польський великий срібний орден "Річ Посполита" і багато інших нагород.

Володимир Гігінеїшвілі

Фото: www.vmr.gov.ua

Володимир Гігінеішвілі народився в Грузії у 1948 році. У п'ятирічному віці разом з батьками переїхав до України на батьківщину матері у Вінницьку область.Закінчив Одеський інженерно-будівельний інститут. Під його керівництвом було побудовано понад 500 об'єктів.

З 1989 року – генеральний директор будівельної компанії "Вінницябуд".

У 2010 році почав займатися виноробством, а у 2013 році відкрив виноробню "Винний дім Гігінеішвілі", яка у 2017 році отримала ліцензію на виробництво та збут виноробної продукції.

Виробництво вина розташоване у с. Корделівка, серед пляшкових вин деякі мають місцеві назви, пов'язані з Вінниччиною. Нагадаємо, нещодавно "Винний дім Гігінеішвілі" відвідала французька делегація з м. Діжон. Іноземці порівняли вінницьке вино із всесвітньо відомими бургундськими винами.

Петро Бойко

Фото: vinnitsaok.com.ua

Знаменитий у всьому світі Народний ансамбль танцю "Барвінок" Петро Бойко створив 1984 року. Під його керівництвом вінничани ставали переможцями багатьох Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів і фестивалів, зокрема одного із найбільших мистецьких конкурсів в Європі – "Слов'янський базар у Вітебську".

Пан Бойко є ініціатором створення на базі ансамблю гуртка художньої ручної вишивки, який став Лауреатом Міжнародного фольклорного фестивалю. Нині студія художньої ручної вишивки "Барвінкові візерунки" носить почесне звання "Зразкового художнього колективу України".

Петро Адольфович – автор і постановник кількох десятків оригінальних танців, хореографічних  сценок, картин, фантазій та мініатюр ("Ходить Гарбуз по городу", "Журавка", "Гандзя", "П´ятничанські верховоди" та ін.)

Автор лібрето, хореограф і постановник першого серед дитячих хореографічних колективів одноактного балету "Пригоди Барвінка".

Поділитися :