Новини

Здавала ворогові позиції ЗСУ: жительці Вінниччини повідомили про підозру за 5-ма статтями

11 березня 2024, 10:23

Підозрювана – дружина колишнього функціонера "Партії регіонів", який до 2015 року очолював місцеву райраду.

Як інформують на фб-сторінці Управління СБУ у Вінницькі області, за вказівкою російської спецслужби затримана намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ, а також з’ясувати наявність ППО поблизу авіаційних об’єктів.

Крім того, зловмисниця цікавилась геолокаціями медзакладів, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів.

"Завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки вдалося запобігти ворожим ударам по стратегічній інфраструктурі на території області", - кажуть в Управлінні.

Також у ході розслідування було встановлено, що жінка з анонімного акаунту в «Однокласниках» закликала до підтримки путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну. Саме через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору фсб і була завербована.

"За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури жительці м. Гайсина Вінницької області, громадянці України, повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів проти основ національної безпеки України, в тому числі – у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії російської федерації (ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ст. 436 та ч. 3 ст. 436-2 КК України)", - йдеться на фб-сторінці Вінницької обласної прокуратури.

За вчинення наступних злочинів жінці загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацію усього належного їй майна.

  •  ч. 2 ст. 109 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади;
  •  ч. 1 ст. 110 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  •  ч. 2 ст. 111 КК України – державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану;
  •  ст. 436 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни;
  •  ч. 3 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, вчинено повторно.

Поділитися :