Новини

Шість дефібриляторів у Вінниці та понад 200 фахівців: результати «АЗД рятує життя»

14 грудня 2021, 16:29

Автори проєкту презентували 5 корисностей його реалізації.

Реалізація «АЗД рятує життя» розпочалася на початку осені. Це масштабний проєкт, який реалізовували Фонд громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Наразі у Вінниці встановлено 6 АЗД у різних місцях. Пристрої розмістили на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному і Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» міста (на вул. Соборній, проспекті Космонавтів та вул. Замостянській). По суті, це публічні аптечки, де окрім самого дефібрилятора, містяться необхідні в екстреній ситуації засоби.

Аби знати як ними користуватися були проведені навчання. Як зазначила радіо Місто над Бугом Олена Данілова, голова правління Фонду громади “Подільська громада”, понад 200 осіб з-поміж співробітників та співробітниць «Муніципальної варти», «Прозорого офісу», залізничного вокзалу та автовокзалів, та громадських організацій, пройшли тренінгові навчання з надання першої домедичної допомоги:

«Було 13 груп навчальння з домедичної допомоги і кожна група була для нас дуже натхненною. І Муніципальна варта дуже включалась, і працівники вокзалів, які спочатку не дуже розуміли, що ми від них хочемо і як це все має відбуватися це навчання, але включалися і вкінці виходили натхненними. Були гарні відгуки після відкритих груп і особливо, коли ми побачили, що є потреба у домедичній допомозі і в знаннях, як користуватися АЗД, коли проводили відкриті майстер-класи на День міста і День громади», - розповіла пані Олена.

Про проект дізналися лікарні громад та районів Вінниччині. Деякі вже розпочали тендерні процедури з придбання АЗД для своїх медичних установ. Крім того, бажання долучитися до ініціативи висловив бізнес.

«Потроху переходить цей досвід. Уже в Козятині встановили перший АЗД. Одна з аптечних мереж зараз думає про домедичну допомогу і про те, щоб в певних аптеках встановити АЗД. Хороший був поштовх, бо їх наче 6 – це небагато, але вони дали величезний ефект для громади, бо багато людей згуртувалися, багато хто допомагав, підказував, приходив на навчання», - сказала голова правління Фонду громади “Подільська громада”.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Також Олена Данілова додала, що завдяки проєкту «АЗД рятує життя» Вінниця з’явилася на мапі доступних публічних АЗД України. Її створив львів’янин Мар’ян Зубик на Google Maps. Наразі на карті нанесені доступні АЗД у Львові, Києві, Дніпрі, Рівному, Ірпені, Чорткові та Вінниці.

Зазначимо, що автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД) – це невеликий, легкий, портативний пристрій, який подає електричний удар (дефібриляцію) до серця людини, у котрої сталася раптова зупинка серця. Користуватися АЗД можуть усі завдяки штучному інтелекту у приладі. Після увімкнення він покроково розповідає, що і коли потрібно робити. АЗД допомагає реанімувати постраждалу людину до приїзду професійної бригади швидкої допомоги.

Читайте також:
Вінниця з’явилася на мапі доступних автоматичних зовнішніх дефібриляторів

Поділитися :