Новини

9 продуктів для бездоганної розумової активності

14 січня 2022, 11:35

Завершення свят і відпустки — це вже стрес, тому варто приділити особливу увагу ментальному та фізичному здоров’ю.

Для ефективної роботи наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, а й повноцінного харчування. На своїй фб-сторінці Центр громадського здоров’я України опублікував список 9 продуктів для бездоганної розумової активності:

1. Жирна морська риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Із цих кислот у нашому організмі виробляється мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку й передачі інформації від однієї клітини до іншої.

2. Волоські горіхи — це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. Якщо регулярно їсти волоськи горіхи, підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), а це допомагає протистояти депресії й охоче братися за розумову роботу.

3. У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові — гормону, що відповідає за наш гарний настрій.

4. Яйця — джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, у яйцях міститься багато холіну — речовини, яка допомагає нам зосереджуватися й поліпшити працездатність нервових клітин.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


5. Броколі — це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, у броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Для нормальної мозкової діяльності корисні всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська тощо.

6. Яблука містять майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх уживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці. А отже, мозок завжди буде працювати бездоганно, а ще знизиться небезпека крововиливів.

7. Чорниця — джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Регулярне вживання чорниці покращує когнітивні функції й пам’ять.

8. Сочевиця — джерело заліза й амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів у мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму й підвищується швидкість мислення.

9. Замініть білий хліб на хліб із борошна грубого помелу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». Для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу.

«Мозок контролює так багато наших повсякденних функцій, тому варто зміцнювати його здоров’я!» - наголошують у дописі.

Читайте також:
Нові стандарти шкільного харчування у Вінниці: 160 страв, більше фруктів та овочів

Поділитися :