Новини

«Аби витримати удар пандемії»: у обласних лікарнях Вінниці потрібно створити додаткові ліжка для хворих на коронавірус

4 вересня 2020, 13:52

Для протидії другій хвилі коронавірусу потрібно залучати й лікарні Вінниці, які підпорядковуються обласній владі. В інших регіонах країни така практика вже існує. Водночас у місті вже працюють над розгортанням ста додаткових ліжок на базі 3-ї міської лікарні. За умови розгортання всіх потужностей та консолідації зусиль, регіон зможе протистояти другій хвилі пандемії.


Про це під час онлайн брифінгу заявив міський голова Сергій Моргунов. За словами Сергія Моргунова, третина пацієнтів вінницьких міських лікарень – це мешканці з усієї області. І оскільки важливі всі люди, лікують кожного, хто звернувся за допомогою.

– Ми готові надавати їм необхідну фахову допомогу. Але було б добре, якби й обласна влада на базі своїх медичних потужностей розгорнула додаткові місця для приймання пацієнтів на коронавірус. Наприклад, обласна лікарня ім. Пирогова, яка досить добре оснащена, могла б створити додаткові ліжкомісця для лікування хворих на коронавірус.Так само й обласний диспансер радіаційного захисту. І така практика в обласних лікарнях в інших регіонах держави існує. Я переконаний, що при розгортанні всіх цих потужностей і спільній сконсолідованій роботі, ми втримаємо удар 2-ї хвилі пандемії, – зазначив Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов також повідомив, що триває робота над розгортанням ста додаткових ліжок на базі 3-ї міської лікарні. На це додатково виділяється 4,7 мільйона гривень з міського бюджету. Зокрема, департамент охорони здоров’я міської ради звернувся до Вінницької ОДА щодо включення МКЛ №3 в перелік закладів, які надаватимуть допомогу хворим на COVID-19.

                                  

Окрім того, на серпневій сесії міської ради виділили 26 мільйонів гривень для забезпечення всіх медичних закладів міста Вінниці необхідним устаткуванням, засобами індивідуального захисту та ліками, щоб підготуватися до другої хвилі коронавірусу. За словами міського голови, у міській клінічній лікарні №1 ще з 31 серпня ліжковий фонд для хворих на COVID-19 збільшили до 200 місць. І навіть при такому збільшенні на сьогодні там зайнято 75% ліжок.

Крім того, у Вінниці змінили маршрут госпіталізації пацієнтів. Зараз Міська клінічна лікарня №1 приймає пацієнтів з Вінницького району, а опорна Центральна районна лікарня – мешканців Вінниці. 

 – На сьогодні у Вінницькій районній лікарні розгорнуто 96 «ковідних» ліжок, але, наприклад, минулого тижня з незрозумілих для нас причин, коли там було зайнято лише 26 «ковідних» ліжок, пацієнтів з Вінниці чомусь відмовлялися приймати. Хоча всі опорні лікарні області, визначені для лікування хворих на коронавірус, мають згідно з Наказами МОЗ у разі наявності вільних місць приймати пацієнтів з будь-якого району та будь-якого міста. І наша міська лікарня №1 так працює з початку епідемії. Наприклад, на сьогодні тут лікують 8 жителів з районів області, – розповів Сергій Моргунов.

Нагадаємо, що сьогодні у Вінниці скасували раніше заплановані святкові заходи до Дня міста.

Поділитися :