Новини

На Вінниччині знову вполювали шакала

19 січня 2022, 10:57

Непритаманний для нашого краю вид з родини псових продовжують фіксувати у різних частинах області.

Цього разу мисливці вполювали шакала в лісових угіддях Немирівського лісництва ДП «Іллінецький лісгосп». Про це повідомили на фб-сторінці Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Добули шакала незадовго до Нового року, під час полювання. Комбайн збирав кукурудзу, і в бік заростей чагарників, очерету на місці колишнього меліоративного каналу щось побігло. Мисливці подумали, що то може бути козуля. Коли вони оточили місце, один звір утік. Іншого вдалося вполювати, причому, на той момент вони не були певні, чи то лисиця, чи собака.

Спеціалісти сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ за надісланим фото підтвердили у впольованому хижаку шакала. Також лісівникам та мисливцям допомогла Вікіпедія порівняти зовнішні ознаки.


Аби знати все про рідне місто, підписуйтесь на наш Telegram - канал https://t.me/mnb_vinn


Хоч досі офіційно зимовий облік диких тварин не фіксує шакала на Вінниччині, проте хижак розширює свій ареал поширення. Вперше в нас його зафіксували у 2018 році. І далі – щорічно він зустрічається у різних місцинах: у Тульчинському, кілька випадків у Могилів-Подільському та Мурованокуриловецькому, Тростянецькому районах.

В Україні шакал поширений на півдні – Миколаївська, Одеська, Херсонська області. На Вінниччину шакал мігрує у пошуку поживи, пересуваючись дельтами річок Південний Буг і Дністер. Ще одна із версій, хижак оселився на Вінниччині через зміну клімату, потепління, малосніжну і теплу зиму.

За підсумками минулого року це єдиний добутий на Вінниччині шакал, однак упродовж 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства добули 10 таких хижаків.

Читайте також:
Комунальники готові прибирати сніг у Вінниці та посипати протиожеледною сумішшю дороги і тротуари

Поділитися :